вторник, 9 ноември 2010 г.

Неандерталският мозък се е развивал като при шимпанзето

Критично важните различия във формата на главния мозък между съвременните хора и неандерталците се формират главно в първата година след раждането, съобщава списание Current Biology.

Мозъкът на неандерталците е бил по-голям от нашите, но се е развиваил по много различен начина според ново проучване. Разликите показват, че неандерталците не са възприемали света като нас и не биха могли да развиават език или сложни социални мрежи.

Палеоантрополозите Жан-Жак Hublin, Филип Gunz и Симона Нойбауер от Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, направили откритието, като първо сравняват сканирания мозък на 58 човека и 60 шимпанзета с различна възраст - от новородени до зряла възраст. Изследователите използват триизмерни изображения и няколкостотин особености за точно съответствие въпреки различията в размера на мозъка. Хората, но не и шимпанзетата разширят преференциално париеталните дялове и cerebellums дяловете в първата година от живота. Това води до характерните заоблени куполи на нашите черепи.

Изследователите използват същите методи за проучване на девет изкопаеми неандерталци, включително новородени, едногодишно бебе и три деца. Тъй като мозъкът не се вкаменява, те изучиават отпечатъците от мозъка, останали в черепа. Установили, че при раждането си неандерталецът и съвременният човек имат цилиндрични форми на мозъчната кутия, които са сходни, въпреки че неандерталските лица вече са били по-големи. Но от 1 годинка при съвременните хора мозъкът се е увеличил кълбовидно, а при неандерталските бебета не е; както шимпанзетата, те не показват преференциално издуване в париеталния и на малкия мозък участъци, макар че мозъкът нараства като цяло. Наранявания или различия в развитието в тези части са свързани с дефицита в речта и социалните контакти и вероятно неандерталците не са били толкова добри в езика, търговията и други поведения, които позволяват хората да образуват сложни общества.

Екипът вече изследва как развитието на мозъка може да бъде свързано с гените, които се различават между неандерталците и съвременните хора като работят с изследователи от "Макс Планк", които декодират генома на неандерталеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар