вторник, 9 ноември 2010 г.

Откриха два нови вида скали на Луната

Кристал на минерала шпинел

Учени от университета "Браун" в САЩ са открили два неизвестни досега вида скали на Луната, анализирайки данни от индийския космически апарат "Чандраян-1", съобщи сайтът "Юнивърс тудей".

Единият нов вид скала е скрит в басейн на обратната страна на Луната, а другият се намира от близката й страна. Само четири вида минерали - плагиоклаз (фелдшпат), пироксен, оливин и илменит - съставляват 98-99 процента от кристалните вещества на лунната повърхност. В състава на новооткритите скали обаче има два различни вида шпинели - магнезиев шпинел и хром-шпинел.

Учените дори са измислили име на новите скали – OOS, по началните букви на трите съставящи я компоненти: ортопироксен, оливин и шпинел. Ако първите два не предизвикват въпроси, то шпинелът хвърли учените в пълно недоумение, тъй като в други места на Луната, ако изобщо се среща шпинел, то е изключително във вид на едва замбележими следи. На Земята шпинелът също е рядък минерал, но не чак толкова и някои негови разновидности, особено червените, с високо съдържание на магнезий, са скъпоценни. Забележително голям единичен шпинелов кристал (30 см) се намира в музея "Земята и хората", София и произхожда от Мадагаскар.

Индийската сонда "Чандраяан"-1 десет месеца от 2008 до 2009 г. обикаляше около Луната и с помощта на спектрометъра на НАСА (Moon Mineralogy Mapper) съставяше подробна минераложка карта. Изследователите с ръководител Карл Питърс обясняват, че съставът и местонахождението на новооткритите скали са твърде озадачаващи. Следващата задача на учените ще бъде да разкрият повече подробности за новите скали на Луната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар