събота, 13 ноември 2010 г.

Учени откриха най-старите бебета на динозаври

Бебе Massospondylus: de.academic.ru

Екип от палеонтолози са идентифицирали най-старите намирани досега ембриони на динозаври, съобщи Би Би Си. Ембрионите са на вид динозаври, които са живяли преди около 190 милиона години. Яйцата на Massospondylus, съдържащи добре запазени ембриони, били открити в Южна Африка още през 1976 г.

След като изследвал яйцата, екип, начело с професор Робърт Рийш от университета в Торонто, Канада установил наскоро, че това всъщност са най-старите ембриони на сухоземно гръбначно животно, намирани досега.

Учените открили също, че бебетата са изглеждали доста различно в сравнение с възрастните животни. При излюпването си те са имали дълги предни крака. Това означава, че вероятно в началото те са ходели на четирите си крака, а не само на задните два, които са използвали порасналите динозаври от този вид.

Палеонтолозите твърдят също, че странното тяло на ембрионите предполага, че новоизлюпените бебета биха имали нужда не само от грижите на майка си, но и на баща си. Това всъщност са доказателства за най-ранната проява на бащински грижи, посочват учените.
Възрастен Massospondylus: commons.wikimedia.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар