събота, 22 януари 2011 г.

Ловци на метеорити в Антарктида

Слънцето никога не залязва в къмпинга на ловците на метеорити, ANSMET

Сезон 2010-11 на антарктическите търсачи на метеори (ANSMET) е добър.

"Ние бяхме на къмпинг на леда тук за две седмици и те минаха бързо", пише Мелиса Лейн от Института за планетарни науки в Тусон, Аризона "Открихме 170 метеорита и като петроложки най-интересен се очертава последният намерен!"

Лейн е планетарен геолог от проучвателния екип, който включва и Джон Скът, един ветеран от 30 години в ANSMET, изпълняващ ролята на научен водач и отговорник за безопасността, Серена Аунън, астронавт и лекар от Космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън и геологът Стивън Балу от колежа Белойт в Уисконсин. Екипът се стяга за още 25 дни в Антарктика.

Метеоритите са били открити в Антарктида още при първите проучвания на континента през 1912 г. от член на експедиция от Австралия.

Процесът на събиране на метеорити става с помощта на набор от прости инструменти: стерилни торбички за скалите, номерирани етикети към тях, лента за затваряне и печат, преносим компютър за отбелязване на всички отличителни черти на пробата и ножици за рязане на лентата или на торбичките.

Голямо внимание се объръща да не се докосват метеоритите и дори да не се диша по тях. Преди всичко трябва да се избягва кръжене над образеца на капещ нос!

Метеоритът се поставя в стерилен плик възможно най-бързо, обикновено чрез поставяне на плика върху него. Метеоритът се измерва, а понякога и снима; неговият размер, цвят и възможно класиране се отбелязват. Малък етикет от алуминий с идентификационен номер също така се поставя в чанта и всичко след това се затваря и се стяга здраво. В края на един добър ден раницата на търсача може да се напълни с метеоритни проби.

Събраните метеорити се изпращат още замразени в лабораториите за консервация на антарктически метеорити на Космическия център Джонсън. Там пробите внимателно се изсушават и малки парчета се отделят за проучване.

Ако искате да наблюдавате какво се случва на безстрашните изследователи и тяхната полева работа в Антарктика, отидете на: http://humanedgetech.com/expedition/ansmet1011/








Метеорити от Антарктика. Снимки: rosssea.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар