понеделник, 8 ноември 2010 г.

Земята вероятно е била пълна с вода по рождение

В началото е имало вода. Животоподдържащата течност на Земята идва от праха, от който е родена планетата, а не само от сблъсъци с космически обекти.

Произходът на океаните отдавна е мистерия. Родното място на Земята в праховата мъглявина около младото Слънце е било прекалено горещо, за да задържи водата. Изглежда ясно, че прахът, който се сгъстява при създаването на Земята е абсолчтно сух и водата по някакъв начин се е появила по-късно.

Богатите на лед комети или астероиди, по-отдалечени от Слънчевата система може да са донесли вода на Земята, но от това произтича още един проблем. Кометите са по-богати на деутерий (стабилен тежък изотоп на водорода) от океаните на Земята. И астероидите би трябвало да донесат повече платина и други редки елементи, отколкото са открити. Тези несъответствия са трудно обясними, ако повечето от водата на Земята е дошла от такива сблъсъци.

Изглежда, че водата в крайна сметка е била в градивните елементи на Земята. Симулации на Нора де Леу от Университетския колеж, Лондон и колегите й предполагат, че зърната прах, от които е формирана Земята са били здраво свързани с водата и биха могли да задържат нейните молекули независимо от високите температури.

Екипът на Де Леу създава компютърни модели на зърна прах от оливин, общ минерал за нашата Слънчева система и прашните мъглявини около други звезди и изчислява какво се е случило, когато водните молекули се прикрепят към неравните повърхности на тези пухкави зърна. Процесът освобождава много енергия, което означава, че голяма част от енергията ще е необходима, за да се отделят молекулите.
Оливин (перидот) - монокристал

Според моделите зърната прах трябва да могат да задържат водата до температура 630 °C - достатъчно висока, за да я запазват по време на формирането на Земята.

"Част от водата на Земята най-вероятно идват от този източник и вероятно по-голямата част е от него", казва съавторът Майкъл Дрейк от университета в Аризона. Тъй като планетата се образува от прах, налягането и температурата са нараснали достатъчно за отделянето на водата от прашинките, за да възникнат потоци и океани.

Това вероятно не е единственият източник на нашата вода. Някои астероиди се знае, че са богати на вода, а част от тях неизбежно биха се разби в Земята по време на ранните хаотични дни на Слънчевата система. Сега предстои да се определи колко вода е въведена по различните механизми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар