вторник, 26 април 2011 г.

Как от 120 кг отпадъци стават 3 кг

sinoptik.bg
Разработка на българска изследователка, свързана с обработка на място в компостери на биоразграгидими отпадъци и превръщането им в органична тор, е спечелила награда на ООН
Проф. доктор Мария Златева е биохимик, биолог, химик, микробиолог, експерт по компостиране. Президент е на НПО „Федерация Интереко-21” и на Българската асоциация по компостиране, председател на клуба на жените изобретателки. Експерт във Факултета по компостиране в Аграрния университет на Калифорния. Член е на Кралския научен институт на Холандия. Американският биографичен институт Who is who я удостоява със званието “Жена учен на 2002 г.”. Снимка http://www.klassa.bg/

За пръв път български учен е получил световната награда от комисията на ООН UN-HABITAT за принос в екологията. Разработката на проф. Мария Златева е свързана с обработка на място в компостери на биоразграгидими отпадъци и превръщането им в органична тор, която може да се използва в градините.

Проектът, отличен със статуетка и грамота, бе представен на пресконференция от автора му. В него са участвали и експерти на ръководената от проф. Златева неправителствена организация "Интереко-21".

Наградата, която се връчва веднъж на две години, е била дадена на изследователката на церемония в Дубай. Тя е сред 12-те световни учени с престижното отличие, което се присъжда от независимо жури международни експерти.

Първата патентована технология на проф. Златева е приложена във Велинград, като в програмата са включени безработни роми. Резултатът е рязко намаляване на количеството отпадъци. Докато в началото изхвърлените боклуци в малък контейнер били около 120 кг за един месец, след прилагането на технологията се събрали едва 3-4 кг, основно инертни материали.

Проектът е започнал когато зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева е била министър на екологията в правителството на ОДС. По думите й един от приоритетите на сегашния кабинет е да бъде подобрено управлението на отпадъците, най-вече на биоразтворимите. Според националния план до 2013 г. 50% от биоразтворимите отпадъци трябва да бъдат оползотворявани. По думите на Манева целта за 2010 г. е изпълнена и обемът на депонираните биоразградими вещества е намалял с 25%.

В момента се изграждат 57 регионални системи за управление на отпадъци, като в 20 от тях ще има системи за компостиране. Засега има две действащи компостиращи инсталации - в Шишманци и в община Белослав, която предстои да бъде пусната.

За две години и половина през трите сепариращи инсталации в София са преминали над 552 800 т битови отпадъци, генерирани в столицата, съобщи пред съветниците от комисията на Столичния общински съвет по околната среда директорът на дирекция "Управление на отпадъците" Петър Трайков. От инсталацията на територията на суходолското депо е бил сепариран общо 169 166 т битов отпадък, а от двете на "Екобулсорт" - над 352 690 т. Столичната община плаща за сепарирането на тон общо събрани битови отпадъци по 54 лв. на "Чистота Искър" и по 58,11 лв. за тон на "Екобулсорт".

Няма коментари:

Публикуване на коментар