сряда, 13 април 2011 г.

Европа трябва да се подготви за серийни суши и наводнения

actualno.com
Европа трябва да се подготви за периоди на серийни суши и наводнения - ефект от климатичните промени, предупреди на пресконференция днес в Женева полският учен Збигнев Кундежевич от Междуправителствената експертна група за промените в климата към ООН, предаде Франс прес.

Според експерта климатичните промени ще породят два големи проблема в Европа по отношение на водата - повишаване на дефицита на вода в южната част на континента и увеличаване на наводненията на други места.

Ученият предупреди, че съществуващите методи за управление на водните ресурси могат да се окажат неефективни за намаляване на негативните последици от климатичните промени.

Според полския климатолог Южна Европа ще пострада повече от Северна Европа. Изследвания показват, че там все повече зачестяват периодите на високи температури и периодите на по-продължителни суши, които водят до воден дефицит.

Селското стопанство ще пострада тежко от това, както и ВЕЦ-овете, които могат да отчетат спад в производството между 20 до 50 процента. Паралелно с това климатичните промени ще доведат и до увеличаване на интензитета на дъждовете, като ще се повишат рисковете за резки наводнения като тези от август 2002 г. в Източна Европа, казва специалистът.

Според него огромните наводнения, които сега стават веднъж на 100 години, могат да започнат да се случват веднъж на 50 години, а даже и веднъж на 20 години в Европа.
Полският учен Збигнев Кундежевич е автор на частта за водните ресурси в доклад на групата към ООН за еволюцията на климата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар