понеделник, 18 април 2011 г.

БРИКС, експанзията на юана и Русия

e-vestnik
Лидерите на Индия, Русия, Китай, Бразилия и ЮАР на срещата на БРИКС. Снимка: официален сайт

На срещата на високо равнище на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в китайския курорт Саня на остров Хайнан президентът Дмитрий Медведев се възползва от международна трибуна и остро разкритикува ООН и НАТО заради войната в Либия, пише “Росийская газета”. Всички държави от БРИКС, същевременно и участнички в Съвета за сигурност, се бяха въздържали при гласуването на резолюцията на ООН за Либия. Вчера БРИКС отново действаше в единен фронт, отбелязва руският официоз.

“Общото ни мнение е, че решаването на проблема трябва да бъде осигурено единствено с политическо-дипломатически средства, а не със силови методи”, цитира вестникът изявление на руския лидер на пресконференция след форума. За разлика от западните му колеги, тези от Изтока разбират по-добре руския президент и повече го подкрепят. Може би защото източното му обкръжение засега е далеч по-слабо включено в решаването на международните проблеми от развитите демокрации, посочва изданието.

Както показа форумът в град Саня, при все че още не е отпразнувала и 5-годишен юбилей, младата организация БРИКС се кани да решава всички насъщни проблеми на планетата наред с останалите глобални играчи, изтъква “Росийская газета”. БРИКС е неформално обединение, фактически е само място за общуване между лидерите на страните участнички. От друга страна обаче, организацията обединява държави, в които живее половината от земното население и се произвежда половината от цялата продукция на планетата. При това всички нейни членки заседават и в Съвета за сигурност на ООН, напомня “Московский комсомолец”.

Всичко това, взето заедно, може да превърне БРИКС в сериозна група за влияние върху международната политика и икономика, смятат участниците в срещата според руския всекидневник. “За Москва позитивен момент на форума бе единодушната подкрепа за влизане на Русия в Световната търговска организация”, пише “Независимая газета”. Ненормално Русия да бъде държана пред вратата на тази организация и това е съвсем очевидно. Решението на въпроса обаче все още зависи от САЩ и техните съюзници. Затова подкрепата на БРИКС има по-скоро символично значение, коментира вестникът.

Участниците в БРИКС най-сетне формулираха идеята, която ги сплотява. Оттук нататък страните членки все по-малко ще използват щатския долар във взаимната търговия, а националните банки за развитие подписаха споразумение за кредитиране на съвместни проекти, пише “Комерсант”. “Като най-богат сред участниците Китай вече отпусна за тези цели 10 милиарда юана - над 1,5 милиарда долара (…) Първа жертва на мащабната юанова експанзия може да стане Русия”, прогнозира изданието.

Пекин разчита Русия да бъде основен получател на тези средства “на първия етап”, заявил вчера Чън Юан, управител на “Чайна дивелъпмънт банк”. “Операциите рубла-юан за момента ни интересуват най-много, тъй като имаме обща граница с Русия. Преминаването към национална валута в търговията може да ни осигури съществени печалби”, добавил китайският банкер.

Теоретично погледнато, руските компании “Роснефт” или “Газпром” биха могли да продават на Китай горива срещу юани и да използват получената китайска валута за покупка на китайски сондажни машини, “каквито купуват сега срещу долари далеч по-скъпо”, коментира експерт от китайска държавна банка, цитиран в материала. “Бляскавите перспективи в търговията с руски петрол за юани (…) ще бъдат обсъдени от двете страни още през юни”, когато се очаква китайският президент Ху Цзинтао да направи официално посещение в Русия, добавя “Комерсант”.

1 коментар:

  1. Да не се разпространява юана като банкноти .Има риск от заразяване на милиони с "Виолетов" синдром който в нашата част на евроазия се развива бурно заради все по трудно съхранявани около уранови отпадъци от минали технически цивилизации.

    ОтговорИзтриване