вторник, 19 април 2011 г.

Учени са открили в Китай братовчед на динозавъра Tiranosaurus Rex

nauka.bg
Учени са открили в Китай череп и кости от челюст, идентифицирани като принадлежащи на нов вид гигантски месояден динозавър - теропод (theropod), близък роднина на Тиранозавър Рекс. Новият динозавър е наречен Zhuchengtyrannus Мagnus. В превод това означава Тиран от Жучен – мястото, където останките му са открити. Смята се, че той е бил дълъг около 11 м., висок около 4 м. и тежащ към 6 тона. Сравним по размери с легендарния , този нов динозавър е един от най-големите theropod (месоядни) динозаври някога установени от учени.

Наред с Tiranosaurus Rex и Tarbosaurus, Zhuchengtyrannus Мagnus е представител на специализирана група от гигантски тероподи, наричани tyrannosaurines. Такива животни обитавали Северна Америка и Източна Азия по време на периода Креда.

Само няколко черепа и костите от челюстта е трудно да се прецени точно размерът на това животно. Но се предполага, че не е бил много по-малък от тиранозавъра.
Ключов член на международен екип от учени, участващи в проучването, е проф. Xu Xing на Пекинския институт палеонтология на гръбначните и палеоантропологията в Китай. Професор Су назначи повече от 30 динозаврите, което го прави световен лидер при описанието на нов вид динозавър.

Групата на tyrannosaurines влизат огромни месоядни динозаври, за които са характерни къси ръце с по два пръста, мускулести крака с по три пръста, огромни глави с мощни челюсти и големи (23-33 см) зъби, с които динозавърът можел да схруска нечий кости. Освен с прясно месо (от уловения дивеч) те се хранели и с мърша. Възможно е да са нападали жертвите си и от засада.
Взетата ДНК от остатъците кръвоносни съдове доказала, че динозаврите и птиците са роднини. Съвременни потомци на тиранозаврите са кокошките и патиците.

Източнокитайската провинция Шандонг е място в което се намира една от най-големите концентрации на динозавърски кости в света.
Неделин Бояджиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар