сряда, 20 април 2011 г.

Плутон се сдобива с кометна опашка

actualno.com
Атмосферата на Плутон, "разжалван" преди време от планета в планета джудже, може силно да се раздуе и да образува по посока обратна на Слънцето опашка, подобна на тази на кометите, установиха учени от университета "Сейнт Андрюс" , съобщи сайтът Space.com.

За разлика от планетите в Слънчевата система Плутон притежава силно издължена орбита, затова, според изчисленията, ледът на повърхността му, състоящ се от замръзнал метан, съединения на азота и редица други вещества, при сближаване с нашата звезда започва да се изпарява, което води до раздуване на атмосферата.

Последното максимално сближаване на Плутон със Слънцето е било през 1989 година.
Астрономите са регистрирали нарастване на налягането и височината на атмосферата в периода от 1988 до 2002 г. Джен Грийвс от университета "Сейнт Андрюс" и нейните колеги са следили наличието на СО в атмосферата на Плутон и са открили, че този газ се намира на височина около три радиуса на планетата над нейната повърхност.

При това съдържанието на въглероден оксид се е оказало по-голямо, отколкото е било при измерванията през 2000 г., макар че от момента на преминаване на перигея количеството на газа е трябвало да спада. Учените са открили още, че СО се движи в противоположна посока на Земята.

Това може да показва съществуването на поток, формиращ опашка, подобна на тези на кометите, насочена встрани от Слънцето, твърдят учените в статия, която ще бъде публикувана в сп. "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Опашката на Плутон се простира в противоположна страна на Слънцето под действието на слънчевия вятър - поток заредени частици. Авторите на изследването отбелязват, че промените в Плутон могат да бъдат изследвани от сондата "Нови хоризонти", която ще достигне Плутон през 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар