петък, 22 април 2011 г.

Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята"

Деветнадесетият международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” ще се състои от 22 до 26 април 2011 г. в Залата на Гигантските кристали на Националния музей “Земята и хората” в София.

Конкурсът е уникална изява, посветена на Деня на Майката-Земя – 22 април.
Тук се срещат талантът и творчеството на младите музиканти за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване.
Чрез изявите на младите творци Конкурсът се включва в благородната мисия за изграждане на общество в синхрон с идеите на устойчивото развитие.

Конкурсът чрез средствата на изкуството съдейства за формиране на ново нравствено отношение към природата, за нов поглед на чвека към нея – не като неин владетел, а като част от нея, която я разбира и обича, която се стреми да се впише в природата, така че тя да продължи да бъде щедра и жизнеутвърждаваща майка на днешните и идни поколения.
Така младите инструменталисти и композитори в конкурса чрез своето изкуство, посветено на Земята и нейното оцеляване, участват активно в световното движение за изграждане на един нов свят на устойчиво по отношение на околната среда развитие, в който хората ще живеят в хармония с природата и помежду си.

В конкурса до сега са участвали 2049 млади музиканти от 27 страни: България Япония, Русия, Беларус, Украйна, Норвегия, Дания, Финландия, Тайван, Турция, Франция, Италия, Гърция, Косово, Македония, Азърбейджан, Германия, Корея, САЩ, Украйна, Кипър, Холандия, Бразилия, Словакия и др.
Протеклите досега осемнадесет поредни конкурса “Музиката и Земята” му донесоха заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика.

Идеите и целите на Конкурса, както и изявите на лауреатите му - млади инструменталисти и композитори - ежегодно намират отражение в българските електронни медии. Конкурсът е отразяван и от радиостанциите на САЩ - Northeastern Broadcasting, USA, Radio Bar Harbor, Maine, USA, Япония, Германия, както и в пресата: списание “Шопен” и списание “За педагози” в Токио; в пресата на Щата Мейн.

Международният конкурс “Музиката и Земята” бе представен пред Съвета на Европа в Страсбург през 1996 г. и в ООН през 2000 г.
Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата "Зелените ангели".
Наградени композиции на младите композитори са издадени в издателство Henry Lemoine, Paris.
Лауреати на конкура са имали турнета в САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония.
През 1996 година се състоя турне на лауреатите на Конкурса в щата Мейн, САЩ в рамките на Международния фестивал Arcady Music Festival.

Патрон на конкурса е Министърът на околната среда и водите на Република България. Той връчва Голямата награда на конкурса – статуя на ангел, издигащ нагоре нашата наранена планета, поддържайки я с крилата си и три струни, извиращи от неговото тяло – визуализирана идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата.

В деветнадесетото издание на конкурса ще участват над 100 музиканти от България, Русия, Япония, Корея, Франция, Македония и Словакия.
Участниците в конкурса са разделени на три секции: солисти, композитори и камерни ансамбли. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и природата.

Членове на журито от 1993 година до сега са били 62 изтъкнати артисти - професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитири и др.
Членове на журито на Деветнадесетия конкурс са проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция; проф. Йонгмок Джу, пиано, Корея; проф. Лидия Ошавкова, флейта, България; проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония; Стефан Илиев, композиция, България; Фумие Фукуи, пиано, Япония; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България; проф. Даниела Минева, дирижиране и пиано, България; проф. Жени Захариева, пиано, България - Артистичен директор на конкурса.

Съпътстващи изяви
Майсторски класове
проф. Йонгмок Джу, пиано, Корея - 22 април 2011
проф. Даниела Минева, дирижиране и пиано, България - 22 април 2011
проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония - 23 април 2011
проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция - 25 април 2011
Концерти
Концерт на журито - 23 април 2011 - 18.00 ч.
Гала концерт на лауреатите на XIX конкурс „Музиката и Земята” - 26 април 2011, 18.00 ч.

Конкурсът оценява таланта, а не толкова техическите умения на кандидатите. Той допринася за укрепване и разширяване на правата на децата и възрастните в областта на музиката. В рамките на този конкурс с фестивален характер младото поколение музиканти научава много за музикалното изкуство от утвърдените музиканти. Тук то получава оценка и стимул за развитието на своите творчески идеи. Изявата им е старт за тяхната бъдеща музикална кариера. Много от лауреатите вече имат световни кариери в областта на професионалната музика.

Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубеното единение между хората и природата.
http://musicandearth.org/bg/index.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар