сряда, 20 април 2011 г.

Златото премина границата от 1500 долара за унция

dnes.bg
Фючърсите върху злато достигнаха 1500,50 долара за унция по време на днешната сесия, след като проблемите с дълга на САЩ отслабиха долара, подкрепяйки търсенето на ценния метал като инвестиционна алтернатива, пише Bloomberg.

Американската валута поевтиня спрямо еврото заради спекулациите, че ЕЦБ ще продължи да вдига лихвите, докато някои държави се борят с овладяването на дълговете си.

Вчера Standard & Poor’s понижи перспективата по кредитния рейтинг на САЩ от стабилна на негативна.

За последните 12 месеца до вчера златото е поскъпнало с 31%, а цената на среброто се е удвоила.

„Кредитният рейтинг на САЩ несъмнено ще бъде понижен през следващите няколко години”, коментира Майкъл Пенто, старши икономист в Euro Pacific Capital.

„Това ще означава много по-висока цена за финансиране и много по-слаба валута. Инвеститорите по света използват златото и среброто като алтернативна на долара валута, и това само изостри и ускори процеса”, посочва той.

Златото с незабавна доставка достигна исторически рекорд по време на сесията от 1499,32 за унция.

Пенто, който предвиди скока в цената на златото през последните три години, казва че металът ще стигне нивото от 1600 долара през тази година. Той поскъпва неизменно всяка година от 2001 насам.

„Бичият тренд при златото става по-ярко изразен, след като все повече и повече хора изоставят долара и се насочват към „твърди активи”, отбелязва Лим Чае Мюнг, трейдър в Hyundai Futures Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар