неделя, 17 април 2011 г.

Замърсяването с азотни торове струва на Европа до 320 млрд. евро годишно

dnevnik.bg
Щетите, причинени от замърсяването с азот и азотни торове на въздуха, почвите, водите, дивата природа в Европа, достигат между 70 млрд. и 320 млрд. евро годишно, пише в. "Индипендънт". Изданието цитира резултати от проучване, в което участват 200 експерти от 21 европейски страни.

Замърсяването на околната среда, повишаването на парникови газове, причинени от прекаленото използване на азот и азотни торове, струва на всеки европеец между 150 до 740 евро на година.

Изследователите смятат, че разходите от въвеждане на мерки за намаляване на замърсяването с азот ще могат да бъдат компенсирани от бъдещите финансовите ползи.

Щетите върху околната среда от прекаленото използване на изкуствени торове са оценени между 25 млрд. и 145 млрд. евро, а ползата им в земеделието учените пресмятат между 25 млрд. и 130 млрд. евро. Голяма част от замърсяването с азот идва от селското стопанство за производството на месо и млечни продукти, тъй като земеделските култури, необходими за изхранването им, се отглеждат с помощта на изкуствени торове.

Според учените азотните торове са необходимост за непрекъснато увеличаващото се световно население. Те обаче предлагат в дневната диета да се включва по-малко месо, за да се намали размерът на замърсяването, причинено от селското стопанство. В Европа хората консумират 70% повече месо, отколкото им е необходимо за здравословна дневна диета, смятат изследователите.

Докладът няма за цел да накара хората да станат вегетарианци, но ограничаването на месото би било от полза, уточняват авторите му. "Азотът е от съществено значение за благосъстоянието на човека. Предизвикателството е как да използваме максимално ползите му, като сведем до минимум негативното му въздействието върху околната среда", казва проф. Уотсън, един от авторите на доклада.

60% от щетите от азота идват от използването на изкопаеми горива за производство на енергия и в транспортния сектор, става още ясно от разработката. Учените посочват, че подобряването на енергийната ефективност на жилища и намаляването на пътуванията на дълги разстояния могат да бъдат само част от мерките, необходими за преодоляването на проблема.

По-ефективното използване на торове също е препоръчително. Въпреки това изследователите не са единодушни дали въвеждането на данък върху торовете би била достатъчно ефективна мярка за намаляването му, тъй като по всяка вероятност по-високите разходи ще трябва да плащат потребителите.

Според изследователите използването на азотни оксиди във Великобритания е намаляло с 60% от 1990 г. "Нещата се развиват в правилната посока, но ние трябва да им помогнем да се движат още по-бързо, за да се избегне увреждане на околната среда", казват учените.

Освен че замърсява въздуха, диазотният оксид е и парников газ. Предизвиква дихателни затруднения и заболявания от астма и рак, води до намаляването на продължителността на живота с около шест месеца, твърдят учените. Освен че са опасни за човешкото здраве, торовете нанасят щети върху дивата природа, като достига дори Световния океан и вредят дори на рибните пасажи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар