сряда, 20 април 2011 г.

Антарктида "разказва" за първите дни от живота на Земята

actualno.com
В дълбините на езеро в Антарктида учени откриха бактерийни образувания, които ни разказват за първите дни от живота на нашата планета, съобщи Дискавъри.

Бактерии бавно, пласт по пласт, са изградили образуванията, наречени строматолити, на дъното на езерото, допълва БТА. Образуванията напомнят структури, които за пръв път са се появили на планетата преди милиарди години и са като фосилизирана форма на едни от най-древните следи от живот.

Откритието в Антарктида може да помогне на учените да опознаят по-добре условията, в които са се разпространили примитивните форми на живот.

"Това е като връщане назад до първите дни от живота на планетата, заяви геобиоложката Дона Съмнър от Калифорнийския университет в Дейвис. Попаднахме на изключително красив микробен пейзаж."

Съмнър и колегите й под ръководството на Дейл Андерсън от института СЕТИ в Маунтин вю, Калифорния, извършили сондажни работи в редица езера в Антарктида, за да изследват живеещите там странни микроби. Андерсън сам се е гмуркал в най-малко 8 подобни езера. Той обаче увери, че откриването на строматолити в езерото Унтерзее в източната част на Антарктида е "начело в неговия списък" с резултатите от важни изследвания.

Учени изследват строматолити отпреди 3 милиарда и повече години, за да разберат как животът се е появил на Земята. Днес строматолити се образуват единствено на някои места в океана, като например край западния бряг на Австралия и бреговете на Бахамските острови. Строматолити се сформират също в солени езера в Андите и в някои други сладководни езера в Антарктида. Учени обаче никога не бяха виждали строматолити с подобни размери и форма, като тези в Унтерзее.

Привлечени от алкалните води на езерото и съдържащите се в тях големи количества разтворен метан, Андерсън и колегите му извършили сондажни работи в постоянната ледена покривка на Унтерзее, за да съберат водни проби. Когато се гмурнал под леда в Унтерзее, Андерсън открил съвсем различни следи от бактериен растеж в сравнение с онова, което е наблюдавал в други езера в Антарктида.

Проби от една от структурите показали, че тя е изградена от цианобактерии - древни фотосинтезиращи организми.

"На бактериите вероятно са нужни десетилетия, за да изградят един пласт от тези структури в студените води на Унтерзее, поясни Съмнър. Следователно сформирането на тези строматолити вероятно е отнело хиляди години."

Резултатите от изследването са публикувани в Geobiology.

Няма коментари:

Публикуване на коментар