събота, 23 април 2011 г.

За хората и птиците... в Сидни

dariknews.bg
Макар все още Сидни да не прилича на Богеда Бей, където Алфред Хичкок снима митичния си филм "Птиците", съжителството на птици и хора в града понякога прилича на кошмар, предава АФП.

По улиците на австралийския мегаполис ибисите - местна бяла птица, лесно разпознаваща се по дългата човка, с щурм превземат боклукчийските кофи, армии от какаду гризат всичко що е дърво, а десетки други гласовити пернати предизвикват адски шум.
Ибисите обикалят на ята училищата и отмъкват закуските на децата. Учителите трябва да им обясняват как да се защищават от тях, разказва специалистът орнитолог Марк Дейвис. В Бризбейн студент по право бе осъден на 120 часа обществено полезен труд, след като се преборил и убил с ритници лаком ибис, хвърлил око на сандвича му.

Макар подобни реакции да са рядкост, да се яде сладкиш или сандвич близо до Операта или кейовете на ферибота - любимо място на чайките, изисква зорки очи като на рис.

Не само че цапат зелените площи с екскрементите си и проглушават минувачите по време на любовния си сезон, ибисите са опасни и за животните в природните паркове и зоологическите градини. Когато служителите носят храната, ибисите се втурват мълниеносно и я отмъкват. В някои квартали на Сидни жителите сутрин са неприятно изненадани, когато откриват, че дървените им тераси са буквално надупчени от какаду, които поддържат доброто състояние на човката си като дъвчат дърво. Обикновено те ядат клоните на дървета, но в градски условия са се приспособили и към къщите.
Според специалистите популацията на този вид папагали в Сидни сега е по-многобройна отколкото в Националния кралски парк южно от града. Най-големи са оплакванията на жителите от врявата: най-шумните с острите си крясъци сякаш пробиват със свредел тъпанчетата, други пеят с все сила. Повечето хора вече са свикнали и използват птиците като звънец. Щом някой влезе в градината, те веднага познават по врявата, допълва БГНЕС.
Птиците са били тук преди нас, те се приспособяват както могат в градската среда, признават по-толерантните жители на Сидни.

Всички местни видове са под защита и е строго забранено да се убиват. Единствените оръжия срещу тях са водните пистолети и котките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар