понеделник, 11 април 2011 г.

Огнена стихия вилня два дни над Банско

trud.bg
500 огнеборци, горски и доброволци два дни се бориха със стихията в Родопите. С общи усилия те успяха да спрат пламъците

Огромен горски пожар вилня два дни над Банско по време на Седмицата на гората. Благодарение на усилията на 500 пожарникари, горски работници и доброволци бяха спасени от изпепеляване селата Гостун и Осеново с около 200 жители. Пламъците обаче погълнаха над 2000 дка гора от бял и черен бор, смърч и ела.

“Пожарът лумна в събота следобед. Вятърът разнесе много бързо пламъците и затова огънят се разпространи на голяма площ за кратко време”, каза шефът на пожарната в Благоевград Костадин Ташков.

“Веднага щом получихме сигнала, изпратихме 6 водоноски. Пожарникарите реагираха бързо, събрахме доброволци от общината, тъй като населението на двете села е предимно от възрастни хора. Затруднението за потушаването дойде не само от вятъра, но и от пресечения терен. Огънят бушуваше доста нависоко и затова се наложи хората да вървят пеша, въоръжени с лопати и други подръчни средства”, поясни кметът на Банско Александър Краваров.

Ситуацията в планината се променяла непрекъснато, защото вятърът си сменял посоката. Първоначално раздухвал огъня нагоре и той пълзял към върховете на Родопите. “Изведнъж обаче обърна посоката и тръгна надолу. Изтръпнахме, защото там са населените места”, разказаха участници в спасителната акция.

Към 11 ч вчера хеликоптер на “Гранична полиция” облетял района. От него подали информация къде са огнищата. “Това ни помогна изключително, защото така получихме данни накъде точно да насочваме спасителните групи”, обясни Костадин Ташков.

В неделя по обед огънят стигнал на 3-4 км от селата. Бабите уплашени стояли пред домовете си, гледали горящата планина и се кръстели. В село Гостун живеят 70 души, повечето над 75-годишна възраст. Малцината по-млади хора без покана грабнали лопати и хукнали към планината. В Осеново пък жители са 108, но и от там по-здравите не се поколебали да помагат на пожарникарите. На помощ се притекли и от съседни села.

Горските успели да намерят черен път, който да изведе до най-близките огнища техниката и това ускорило овладяването на стихията. Към 14 ч вчера пожарът бил обграден и локализиран. Половин час по-късно обаче се разгоряло ново огнище. Пламъците обградили няколко момчета, които за щастие успели да се измъкнат невредими. “Внезапните пориви на вятъра непрекъснато ни поднасят изненади. Хората си рискуват живота, но стоят и гасят”, коментира пожарникар.

“Стихията е предизвикана от овчари, които явно са се отнесли немарливо, не са се съобразили с времето. Докато пасат стадата, палят огньове. Този пожар е тръгнал от местността Св. Георги в Родопите между Гостун и Осеново”, каза кметът на Банско Краваров. Пожарникарите също работят по тази версия, но официално още не са се произнесли.

След като бъде потушен пожарът, ще бъдат оставени дежурни групи, които да следят вятърът да не го разгори отново.

В Пиринско по същото време пламъци избухнаха в гора над Петрич. Огънят тръгнал в събота на територията на Македония и вечерта се прехвърлил у нас в местността Белтоко. Обхванал 600 декара предимно сухи треви и папрат. Пламъците бяха потушени вчера сутринта.

Общо 34 пожара са бушували у нас от полунощ до неделя на обед. В събота огнеборци са гасили 190 стихии в страната. 147 от тях са били в сухи треви, останалите 43 - в къщи и апартаменти.
Светлана Василева

Няма коментари:

Публикуване на коментар