събота, 16 април 2011 г.

Европа се приплъзва под Африка

obekti.bg
Европейската тектонска плоча е започнала да се подпъхва под африканската. Това обявиха геолози на среща на Европейския съюз по геонауки.

Ако са прави, значи се заражда нова субдукционна зона под Средиземно море, съобщи Би Би Си. Субдукция е процес, при който по-плътните океански тектонски плочи се подпъхват под по-леките.

От милиони години северният край на Африканската тектонска плоча се спуска под Европа. Този процес обаче спира и изглежда започва обратният - Европа да се придвижва към Африка.

Двата континента се сближават с по няколко сантиметра на година. Този процес обаче се затруднява от сблъсъка на плочите в района на Турция и от това, че африканският континент е по-лек. Под Средиземно море студената и плътна част от крайния африкански север е потънала под Евразийската плоча. И тъй като Африка е твърде лека, за да я последва и да се спусне надолу, може би Европа започва да се подпъхва под Африка.

Някои парчета от африканската плоча даже вече са се откъснали и се спускат към земната мантия. За да се запълни оставената празнота, части от Евразийската плоча тръгват на юг. Това се случва с Балеарските острови, Корсика, Сардиния, о. Крит, обяснява Ринус Вортел от университета на Утрехт.

Компютърният модел на Вортел и екипа му показва, че резултатът ще е субдукция в противоположна посока на досегашната. Допълнителни доказателства за този процес идват от наблюденията на земетресения.

"Виждаме движението при земетресения, както и че равнините на разломите се наклоняват към юга", казва проф. Вортел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар