петък, 15 април 2011 г.

Някои динозаври са били активни единствено нощем

dnes.bg
Велосирапторите – малки месоядни двукраки динозаври, са били активни единствено през нощта, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. Учени изследвали формата на очите на тези животни, за които досега се смяташе, че са активни през деня.

Откритието оборва теорията, че динозаврите, изчезнали от лицето на Земята преди 65 милиона години, са били активни денем, докато първите бозайници са били активни нощем, заяви съавторът на изследването експертът геолог Риосуке Мотани от Калифорнийския университет в Дейвис.

Докато велосирапторите са били активни в мрака, тревопасните динозаври са били активни през деня и нощта.
Колкото да праисторическите птици и птерозаврите - летящи влечуги, повечето от тях са били активни денем с изключение на някои "нощни" видове. Птерозаврите, които се хранели с риба, са били активни нощем.

За целите на изследването учените проучили структурата на окото у 164 живи вида – бозайници, влечуги и птици, чийто период на активност през денонощието е категорично установен. Учените констатирали, че структурата на окото варира в зависимост от това дали животните са активни денем, нощем или и денем, и нощем. Става въпрос по-специално за очната орбита и невроретиналния ръб, които оптимизират остротата на зрението, поясниха учените.

След това те изследвали фосили от 33 архозаври – група динозаври и птерозаври от мезозоя, отпреди 245-65 милиона години. Сравнявайки характеристиките на окото у живите животни с тези у архозаврите, учените заключили през коя част от денонощието динозаврите са били активни. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Няма коментари:

Публикуване на коментар