сряда, 20 април 2011 г.

22 Април – Ден на Земята

ecomedia.bg
Повече от 40 години на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за опазването на

Тази година темата на Световния ден на Земята е „Милиард действия в зелено”. Тази тема признава правото на милиони индивидуални действия и фокусира вниманието върху личния принос на всеки човек в общия ни стремеж да живеем по устойчив начин.

Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година. Сайтът на кампанията (http://www.earthday.org/earth-day-2011) отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.

С над 45 милиона действия до този момент, „Милиард действия в зелено” е най-голямата екологична кампания в света, която вдъхновява и поощрява хората от всички националности, отделни индивиди и големи корпорации да извършат действие, което да помогне за намаляване на въглеродните емисии и да насърчава устойчивото развитие.

Каквото и да е действието, Денят на Земята е чудесен повод Вие да допринесете възможно най-много във Вашата общност. Всички инициативи заедно не само ще окажат въздействие върху въглеродните емисии в света, но и ще покажат силата на малките всекидневни индивидуални действия в зелено.

При организирането и планирането на Вашето събитие по случай Деня на Земята, намерете начин да включите мотото на кампанията: „Милиард действия в зелено”. Това може да включва възможности за хората да извършат зелени дейности по време на събитието или хората да се ангажират да действат за опазването на околната среда в близко бъдеще. Така или иначе, се уверете, че действията са регистрирани в кампанията, така че милионите отделни зелени усилия да могат да бъдат точно отразени. Нека участници знаят, че те участват в най-голямото по рода си екологично движение, където всяко малко действие има значение.

За да регистрирате дейностите, посетете сайта на кампанията:
www.billionactsofgreen.org, или намерете „Милиард действия в зелено” във Facebook, или Twitter. Онлайн регистрирането е лесно и отнема само минута. С хиляди събития и един милиард участници, с този Ден на Земята можем да покажем на света, че всяко малко екологично действие има значение.

История на Деня на Земята

Всяка година Денят на Земята отбелязва годишнината от създаването на съвременното екологично движение през 1970 г. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който през 1969 г. става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда. Вдъхновен от студентското антивоенното движение, той осъзнава, че ако може да обвърже тази енергия с зараждащото се общественото съзнание за замърсяването на въздуха и водата, това ще включи опазването на околната среда в националния политически дневен ред. Сенатор Нелсън обявява идеята за "Национално обучение в областта на околната среда", убеждава Пийт Макклъзки, консервативен републикански конгресмен да бъде негов съ-председател, и наема Денис Хейс за национален координатор.

В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. В резултат на това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за опазване чистота на въздуха и водата на САЩ. Хиляди колежи и университети организират протести срещу влошаването на състоянието на околната среда. Групите, борещи се срещу нефтените разливи, замърсяващите фабрики и електроцентрали, канализации, ямите за токсични отпадъци, пестициди, магистрали, загубата на дивите пространства и изчезването на дивата природа изведнъж осъзнават, че споделят общи ценности.

Денят на Земята през 1970 постига рядко политическо единодушие, привличайки подкрепата на републиканците и демократите, богати и бедни, граждани и земеделски производители, магнати и синдикални лидери. Първият Ден на Земята води до създаването в САЩ на Агенция за опазване на околната среда и приемане на законите за чистотата на атмосферния въздух, чистотата на водите и на застрашените видове. "Това беше хазартен ход", припомня Гейлорд, "Но проработи."

С наближаването на 1990г., група природозащитни лидери се обръщат отново към Денис Хейс да организира още една голяма кампания. Този път, Денят на Земята се организира в световен мащаб, мобилизирайки 200 милиона души в 141 страни и поставяйки проблемите на околната среда на световната сцена. Денят на Земята пред 1990 дава огромен тласък на усилията за рециклиране по света и спомага да се проправи пътя за срещата на върха за земята на Организацията на обединените нации през 1992 г. в Рио де Жанейро. Той също така подтиква президентът Бил Клинтън да връчи на сенатор Нелсън президентския медал на свободата (1995) - най-високата чест, давана на цивилни граждани в Съединените щати - за ролята си на основател на Деня на Земята.

През 2000 г. Хейс се съгласява да организира друга кампания, този път насочена към глобалното затопляне и чистата енергия. С 5000 природозащитни организации от рекордните 184 страни, посланието на Деня на Земята достига до стотици милиони хора. Използван е интернет, за да се организират активисти, но организацията включва и говореща верига барабани, която пътува от село на село в Габон, Африка. Денят на Земята през 2000 г. изпраща на световните лидери силно и ясно послание, че гражданите по целия свят искат бързи и решителни действия за чиста енергия.

Както през 1970 г., Денят на Земята 2010 идва в момент на голямо предизвикателство за екологичната общност. Отричащите изменението на климата, добре финансираните лобисти от сферата на петролния бизнес, сдържаните политици, незаинтересованата общественост и разединената екологична общност засенчват каузата за напредък и промяна. Въпреки предизвикателството, за своята 40-годишнина мрежата на Деня на Земята възстановява Деня на Земята като мощен център, около който хората могат да демонстрират своята ангажираност. Мрежата на Деня на Земята събира 225 000 души за климатичната демонстрация във Вашингтон, както и 40 милиона екологични действия в подкрепа на своята цел до 2012 за „Милиард действия в зелено”, стартира международна инициатива за засаждане на 1 милион дървета съвместно с режисьора на “Аватар” Джеймс Камерън и утроява своята онлайн база до над 900 хиляди членове на общността.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се озовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар