събота, 16 април 2011 г.

Нов пътешественик до Марс ще търси извънземен живот

dnes.bg
Снимка: NASA/JPL-Caltech

До края на годината НАСА ще стартира поредната мисия до Марс. Този път с по-голям и „по-умен” робот, съобщава mashable.com.

На 6 колела, дълъг почти 3 метра и снабден с 10 научни инструмента Curiosity (в пр. „любопитство”) ще изследва повърхността на планетата, за която се счита, че някой ден може и да е новият дом на човечеството.

За разлика от своите предшественици, за които мекото кацане беше мираж, новият робот ще бъде спуснат до Червената планета с революционна платформа с реактивни двигатели.

Така Curiosity ще стъпи на Марс без риск от поражения. След това платформата ще се самоунищожи, а роботът ще започне своята 687-дневна мисия (1 марсианска година).

Това импровизирано марсианско бъги ще бъде снабдено с лазер, който да „стопява” скални отломки, за да може да анализира състава им.

Друга съществена разлика между Curiosity и тези, които бяха на Марс преди него е зареждането с енергия.

Досега се разчиташе на соларни батерии, но настоящият робот ще функционира благодарение на плутоний, което ще му гарантира възможност за работа през цялото денонощие.

От НАСА са спокойни, че мисията на Curiosity ще бъде финансово обезпечена, след като американското правителство отдели 18,485 млрд. долара от годишния бюджет за нуждите на космическата агенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар