сряда, 20 април 2011 г.

Изследваме Южния полюс с японски радиоуправляеми самолети

cross-bg.net
В Националния център за полярни изследвания към Софийския Университет „Св. Кл. Охридски” се проведе работна среща между директора на центъра проф. Христо Пимпирев и делегация на Японската национална антарктическа програма – проф. Минору Фунаки от Националния институт за полярни изследвания на Япония и проф. Шин-Ичиро Хигашино от Департамента по аеронавтика и астронавтика на Университета Кюсю, Фукуока.

Постигнато е споразумение през следващия антарктически сезон група японски учени да реализират на Българската база „Св. Кл. Охридски” на о-в Ливингстън изключително интересен проект за изследване на глобалните климатични промени с помощта на няколко 4-метрови радиоуправляеми безпилотни самолети. Те ще са оборудвани с полифункционална геофизична апаратура и ще облитат острова по мрежа от маршрути.

Получените резултати ще представляват неоценим принос към световната база-данни за проследяване на развитието на атмосферните процеси в зависимост от все по-нарастващото замърсяване с вредни газове, вулканична пепел.

Показателно е, че въпреки трагедията причинена от заметресенията, цунамтата и радиоктивната катастрофа във Фукушима, Япония нито за миг не е спряла научните си програми в Антарктика. За разлика от тях, според опасенията на проф. Пимпирев заради кардиналното орязване на финансирането на Националната Антарктическа Програма България е застрашена и през следващия сезон да не развива собствени научни изследвания и единственно да участва в международни проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар