неделя, 10 април 2011 г.

Пожари горят в Югозападна България

10 април 2011 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Големи пожари избухнаха в Югозападна България. Огромен горски пожар бушува между селата Гостун и Осеново, Община Банско, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Пожарът се развива на площ от около 2000 декара, предимно в борова гора. Действията по погасяването на огъня се развиват под ръководството на директора на Областната служба на ГД ПБЗН – Благоевград Костадин Ташков и на директора на Районното полицейско управление – Банско. На мястото на пожара са съсредоточени седем пожарни автомобила от областната дирекция на аварийната служба и от държавните горски стопанства в Места, Добринище, Елешница и Банско. От Община Банско са били предоставени и четири броя водоноски. Над 300 души – служители и местно население са се включили в потушаването на огъня. Разпространението му към населените места е спряно и няма опасност за жителите на околните села. Продължават гасителните действия. Създадена е организация и предстои облитане с хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция” към МВР за по-точна преценка на обстановката в района на пожара.

Няма данни за нанесени щети върху постройки на горски или ловни стопанства, намиращи се в близост до огъня.

Кметът на община Банско Александър Краваров каза, че гори иглолистна гора между селата Гостун и Осеново в Родопите. Пожарът е възникнал още вчера към 17:00 часа. Той се е разпространил бързо и в момента е обхванал 2000 декара. Пожарът е във високите части в планината, които са недостъпни за специализирана техника. Огънят се гаси по най-елементарния начин – с лопати и други подръчни средства, уточни кметът.
Вчера вятърът е бил много силен и заради това огънят се е разпространил много бързо. „Пожарът е нависоко, в недостъпната част на планината. Има много силен вятър и не можахме да го овладеем. Чак днес го овладяхме. Тук е противопожарната служба, доброволци, наши служители от общината”, каза кметът. В гасенето на огъня според кмета участват около 150 души. „Там, където колите можеха да достигнат, огънят се гасеше с вода, а иначе се използват лопати”, каза Краваров. По думите му засега пожарът ще се гаси по този начин. Не е ясно как точно е възникнал пожарът, каза още кметът.

Дежурният в Областната дирекция на МВР-Благоевград съобщи, че пожарът е избухнал още вчера вечерта около 17.40 часа. Той посочи, че е изгоряла широколистна и иглолистна гора, но няма данни колко точно е количеството. Направени са просеки и пожарът започва да се локализира, очаква се в скоро време да бъде потушен. На място са съсредоточени множество екипи на пожарните служби на Банско и Благоевград. При инцидента няма пострадали хора.

Друг голям горски пожар се е развил в близост до българо-македонската граница в местността „Белтоко”, Община Петрич.

Огънят е обхванал 500 декара предимно сухи треви, папрат и приземно – в широколистна гора. Потушаването на пожара е затруднено, тъй като е възникнал в труднодостъпна местност. В ликвидирането му участват пет екипа на Областната дирекция на ГД ПБЗН – Петрич, четирима служители на „Гранична полиция”, 28 служители от горските стопанства в Първомай и Струмяни. Към 9.00 часа пожарът е локализиран, но не е потушен.

Силният вятър е усложнил обстановката и е затруднил погасителните дейности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар