понеделник, 11 април 2011 г.

Червеният облак замърси въздуха над Мусачево и Елин Пелин

btv.bg
Два пъти се е повишило замърсяването на въздуха в района, над който в петък надвисна червен облак. Това показват измерванията на регионалната екоинспекция.

Опасно ли е още за хората?

Във въздуха над село Мусачево и град Елин Пелин са попаднали фини прахови частици. Хората от района са вдишвали желязо. Експертите обаче успокояват, че количеството, попаднало във въздуха, е минимално и не е опасно за здравето.

Опасният сгуроотвал се стопанисва от металургичния комбинат „Кремиковци”. Той не работи от 2008 година, но специалистите трудно могат да овладеят процесите, които се случват на 1600 дка площ.

След като вятърът раздуха отпадъците от доменните пещи и стоманодобива, от „Кремиковци” решили да заливат хранилището с вода, което им струва 1500 лв. на ден.

От завода искат да затворят сгуроотвала, на това ще им струва 12,5 млн. лв. Те предлагат районът да се засипе с пръст и там да се отглеждат плодове и зеленчуци например.

На местата, попаднали под червения облак, от дни се носи специфична миризма, а децата кашлят от праха. От години хората от района се оплакват от ръждивия прах и изход не виждат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар