четвъртък, 21 април 2011 г.

Среброто стана по-ценно от злато

actualno.com
Купувайте сребро, тази инвестиция ще се окаже златна кокошка, съобщава dartsnews.bg, като се позовава на анализатори на пазара за благородни метали. В момента всички са втренчени в рекордния скок на златото, чиято цена надхвърли 1500 долара за унция, предаде АСН.

Прогнозите са, че до края на годината може да премине и нивата от 1600 долара.
Среброто обаче е по-добър коз за тези, които имат пари да инвестират. Сега то е доста подценено, коментира Макс Баклаян от Tavex gold exchange. Докато златото се продава и купува в малки количества, интересът към по-евтиния благороден метал се покачва. Ще расте и цената му, защото традиционно съотношението злато-сребро е 15 към 1.

В момента дистанцията между двете е необичайно голяма - 35 към 1, което предполага, че ще има движение, обясни Баклаян, който е управител на първата борса за благородни метали у нас.

Цената на среброто е най-високата от 31 години насам. Поскъпването само за месец е над 22%. Ако в средата на март 1 унция е струвала 35 щатски долара, то към средата на април цената вече е близо 43 долара.

Последният път, когато среброто е преминавало психологическата граница от 40 долара, е по време на голямата петролна криза през 80-те години на миналия век. По актуализирани според инфлацията цени тогавашната му стойност е била над 128 долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар