четвъртък, 14 април 2011 г.

Учен критикува японски сеизмолози

actualno.com
Японските сеизмолози би трябвало да се съгласят, че земетресенията са непредвидими в дългосрочен план, вместо да се осланят на схващания, които сякаш са ги заслепили преди мега земетресението на 11 март, заяви американски учен, цитиран от Франс прес.
Сеизмологът Робърт Гелър от Токийския университет съжалява, че учените от японското правителство са фокусирали вниманието си върху риска от голямо земетресение на южното тихоокеанско крайбрежие на Япония и са пренебрегнали рисковете, свързани със североизточното крайбрежие на страната, където бе регистриран трусът с магнитуд 9 на 11 март.

Гелър критикува вижданията, които битуват от десетилетия, че има риск от голямо земетресение на южното крайбрежие на Япония. Карти с рисковете в "сеизмичните зони" Токай, Тонанкай и Нанкай са представяни в публични кампании.

Базирани върху теории от 60-те и 70-те години на миналия век, тези карти карат хората погрешно да смятат, че неизбежно наближава часът на земетресение с магнитуд 8 в областта Токай в близко бъдеще, поясни Гелър. Нито едно силно земетресение не е имало в тези три зони от 1975 г.
Затова пък земетресения в Япония, отнели живота на най-малко 10 души, са регистрирани в райони, където вероятността да има трус е била малка. Ако учените бяха обърнали внимание на историческите данни, че цунами няколко пъти е връхлитало североизточното крайбрежие на Япония през вековете, земетресението на 11 март, общо погледнато, можеше да бъде "предвидено", без да се знае часът, нито епицентърът му, отбеляза Гелър. Коментарът му е публикуван в сп. "Нейчър".

Няма коментари:

Публикуване на коментар