събота, 16 април 2011 г.

Съвременната вербална комуникация произхожда от Африка

dnes.bg
Съвременните езици - около 6000 на брой - произхождат от един-единствен общ предшественик, говорен в Африка преди повече от 50 000 години, съобщи "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от новозеландско проучване. Куентин Аткинсън и колегите му от университета на Окланд обясняват, че първите популации, напуснали Африка, са положили основата на всички световни култури, пренасяйки този общ език със себе.

Специалистите са базирали изследването си върху анализ на фонеми, различни звукови типове като гласни, съгласни и интонация, комбинирайки ги с понятието "ефект на основаване", взето на заем от популярната генетика.
Понятието гласи, че когато ограничен брой индивиди се отделят от по-голяма популация, се наблюдава постепенна загуба на разнообразието и комплексността на отделилата се група.

Ако подобен ефект е приложим спрямо фонемите, той може да подкрепи теорията, че съвременната вербална комуникация произхожда от Африка и след като е "изнесена" от континента, се е разпространила на други места по света. Аткинсън и колегите му са анализирали 504 езика и са открили, че езиците с повече фонеми се говорят в Африка, а тези с най-малко - в Южна Америка и тропическите тихоокеански острови.

Откритието е съвместимо с преобладаващото схващане, че Африка е "люлката на цивилизацията". Скорошни генетични доказателства сочат, че съвременните хора са се появили на африканския континент преди около 200 000 години. Впоследствие, преди около между 50 000 и 70 000 години, малка част от тях са мигрирали извън Африка и са колонизирали останалия свят, ставайки предшественици на всички неафрикански популации на планетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар