понеделник, 25 април 2011 г.

Разрушително цунами в Средиземноморието?

cross-bg.net
През следващите три години страните от Средиземноморието, включително и Египет ги очаква разрушително цунами. С подобно предупреждение излезе група от египетски и италиански учени. Според техните данни, в района на три острова - Кипър, Родос и Крит ще стане силно земетресение, което ще доведе до цунами, като крайбрежието ще бъде връхлетяно от огромни вълни, които ще пометат по пътя си градове.

Според проф. Ахмед Али Бадуи, специалист по изучаването на сеизмичните процеси в Каирския научно-изследователски институт по астрономия и геофизика, по време на изучаването на историята на земетресенията на планетата за последните 4 хиляди години, специалистите са достигнали до извода, че Египет е пострадал 21 пъти от цунами, провокирано от земни трусове.

Само през 20-и век, на територията на страната са регистрирани 52 земни труса, чийто епицентър е бил в морето. Изводите на учените вече са предоставени за обсъждане на правителството на Египет. В скоро време ще бъде свикано спешно съвещание на Центъра за кризисни ситуации, съобщава ИТАР- ТАСС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар