четвъртък, 21 април 2011 г.

Чернобилският саркофаг - като решето

news.bg
Опасността от Чернобил не е отминала. Бетонният капак над реактора има много цепнатини, от които изтича радиация. За изграждането на нов "саркофаг" са нужни милиарди. Начинанието е по-сложно, отколкото изглежда, коментира "Дойче веле".

Така нареченият саркофаг, който покрива експлодиралия реактор в Чернобил и удържа смъртоносната радиация, има нужда от обновяване. Необходими са много средства. Както заяви украинският президент Янукович - до момента са поети ангажименти за 550 милиона евро.

Колкото повече се приближава човек до четвъртия реактор в Чернобил, толкова по-силен става шумът на уредите, измерващи радиацията. "Лъчението в района надхвърля 100 пъти нормалното и идва директно от реактора, макар той да се намира зад дебели бетонни стени", казва експертът от Грийнпийс Хайнц Смитал.


Бетонният похлупак е изграден преди 25 години за рекордно краткия срок от 6 месеца. В течение на времето се е налагало нееднократно да се запълват дупки и цепнатини, през които в реактора навлизала вода отвън, а от него изтичала радиация.

Конструкция от стоманени тръби, правена между 2004 и 2008 година, поддържа междувременно три от четирите стени на стария саркофаг, които са застрашени от рухване.

Юлия Морозич от отдела за международно сътрудничество на атомната централа в Чернобил възлага големи надежди на укрепващата конструкция, която ще стабилизира защитното покритие за още 15 години. Това е и времето, с което се разполага, за да се изгради ново покритие за реактора.

Работата по реализацията на гигантския проект обаче е по-сложна от очакваното. Новият стоманен саркофаг е трябвало да бъде готов до 2007-ма, сега вече се говори за 2015-та. Едва ли и този срок ще бъде спазен, съмнява се експертът от Грийнпийс Хайнц Смитал:

"Не може да се строи директно върху реактора, тъй като там лъчението е твърде силно. Затова покритието трябва да се изгради другаде и по релсов път да бъде придвижено до централата. Става дума за най-големия подвижен обект, строен някога на земята, с тегло от 29 000 тона."


Досега е свършена само подготвителната работа за строителната площадка и релсовия път. А разходите растат от година на година. В момента се изчисляват на 1,6 млрд. евро. Още отсега във финансирането се включва международната общност и най-вече Европейският съюз.

Всички са единодушни, че заплахата, произтичаща от реактора, все още е твърде висока. Смята се, че едва пет процента от ядрената радиация са били освободени при експлозията. Експертът Смитал пояснява: "Това означава, че 95% все още са вътре. Там има и големи маси радиоактивни отпадъци, които по някакъв начин трябва да бъдат обезопасени."

Украйна се надява, че международната научна общност ще продължи да полага усилия за решаването на проблема. Предоставянето на 550 млн. евро от страна на правителства и международни организации определено ще подпомогне реализацията на проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар