неделя, 10 април 2011 г.

Какво е цунами?

ecomedia.bg
Снимка: Wikimedia

Какво точно означава цунами? Цунами е гигантска вълна или серия от вълни, която се получава в резултат на подводни земетресения, вулканични изригвания или големи срутвания на земна маса. Вълните цунами са напълно несвързани с астрономическите приливи и отливи. На японски “tsu” означава пристанище, а “nami” вълна.

Далеч в океаните, вълните цунами не са много високи, но се движат много бързо. Колкото повече цунами се приближава към сушата и дълбочината на океана намалява, толкова повече скоростта й намалява. Но се увеличава височината на вълната, заедно с потенциала й да разрушава.

Едно нещо е сигурно за вълните цунами – те са непредвидими. Не всяко подводно земетресение или друго сеизмично събитие създава цунами, поради което те са трудни за предричане. Само за няколко часа цунами може да прекоси цял океан.

Височината на вълните цунами обикновено не надхвърля 15 метра, но може да достигне и до 30 метра. Дължината им може да достигне няколко стотин километра.

Могат ли астероидите, метеоритите или взривовете, причинени от човек, да предизвикат цунами? За щастие на човечеството, рядко метеорит или астероид достига Земята. Повечето (метеорите) изгарят, когато достигнат земната атмосфера.

Въпреки това, някои метеорити са удряли повърхността на Земята в далечното минало. Това се вижда от големите кратери, които са откривани в различни части на света.

Тъй като доказателства от падането на метеорити и астероиди на Земята съществуват, трябва да се има предвид, че те вероятно са падали и в океаните и моретата. Това е доста вероятно, все пак по-голямата част от планета ни е покрита с вода.

Падането на метеорити или астероиди в океаните на Земята има потенциал за генериране на вълни цунами и то в катастрофални размери. Учените отдавна изследват тази възможност. Резултатите са показали, че умерено голям астероид, 5-6 км в диаметър, паднал в средата на Атлантическия океан например, ще предизвика цунами, което ще пропътува целия път до Апалачите в горните две-трети от САЩ.

Астероид, с диаметър 5.6 км, между Хавайските острови и западното крайбрежие на Северна Америка, би довел до цунами, което ще залее крайбрежните градове на Западния бряг на Канада, САЩ и Мексико и ще обхване по-голямата част от населените крайбрежни области на Хавайските острови.

Вълните цунами евентуално могат да бъдат генерирани и от много големи ядрени експлозии. Въпреки това, няма доказателства от миналото, че тестване на ядрени оръжия например е предизвикало цунами.

Къде и колко често могат да се генерират вълни цунами? Вълните цунами могат да се генерират във всички световни океани, морета и други големи водни обекти. Всеки район от света изглежда има свой собствен цикъл на честота и модел на генериране на цунами. Най-често има цунами в Тихия океан и моретата, свързани с него. Причината са огромните размери на океана, това, че е заобиколен от серия планински вериги и има центрове на подводни земетресения.

Разрушителни цунами от миналото. Поне 3-4 пъти през даден век в най-често засяганите от цунами райони има разрушителни вълни, които прекосяват целия океан и разрушават далечни брегове. Такъв е случаят от 1960 г. на цунами, предизвикало разрушение и смърт в Тихоокеанския район. В Хавай са загинали 61 души, в Япония – 200.

Не толкова често, но все пак се случват разрушителни цунами и в Атлантическия и Индийския океан и дори малки морета. Смъртоносно цунами е имало през декември 2004 г., в Индийския океан, причинило щети в 11 държави и погубило над четвърт милион души. Разрушителни цунами е имало през 1992 г. в Никарагуа, 1992, 1994 и 1996 г. в Индонезия, 1993 г. Япония, 1994 г. във Филипините, 1995 г. Мексико, 1996 г. в Перу, 1998 г. в Папуа Нова Гвинея, 1999 г. в Турция, 2011 г. в Япония.

Имало ли е цунами в България и може ли отново да се случи? В България е имало и най-вероятно пак ще има цунами. Но не и в мащабите, които човек обикновено си представя. Важно е да запомним, че не височината на вълните ги определя като цунами, а причината за генерирането им. С други думи, едно подводно земетресение в Черно море може да предизвика цунами, но вълната може да е с височина дори по-малка от тази на обичайните вълни, образувани от вятъра.
Елена Георгиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар