понеделник, 25 април 2011 г.

Серия от трусове на индонезийския остров Сулавеси предизвикаха паника

dnevnik.bg
Земетресение с магнитуд 6.2 по Рихтер е разтърсило рано тази сутрин индонезийския остров Сулавеси, предадоха световните агенции.

Епицентърът, според Националната геологическа служба на САЩ, е на 75 км. югоизточно от град Кендари. Според Индонезийската агенция по метеорология и геофизика силата на труса е 6 по Рихтер, а епицентърът е на 55 км. от Кендари.

От администрацията в града са съобщили, че трусовете са усетени силно, а след първоначалния е имало вторичен със сила 5.2 по Рихтер.

Към момента властите нямат данни за пострадали и разрушения. Не е обявена и опасност от цунами.

Индонезия се намира в най-сеизмично активния район на планетата и е част от т.нар. Тихоокеански сеизмичен пръстен, припомня Лента.ру. Всяка година там се регистрират до 7000 земетресения с магнитуд над 4 по Рихтер.

В края на октомври миналата година след едновременно земетресение и изригване на вулкан в Индонезия загинаха повече от 400 души. След земетресение на остров Суматра през септември 2009 г. загинаха повече от 1100 души, а през 2006 г. жертвите на трус на остров Ява бяха над 6000.

focus-news.net
Серия от силни земетресения е отчетена на индонезийския остров Сулавеси, причинявайки щети и паника, предаде Ройтерс. Властите нямат данни да има пострадали.

Информацията от района сочи, че относително плитък трус е станал на около 55 км югоизточно от Кендари, регионалната столица с над 300 000 жители.

Най-малко три вторични труса са последвали след първоначалния с магнитуд 6.2, съобщават властите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар