сряда, 20 април 2011 г.

Японски учени записаха "песента" на земетресението от 11 март в Япония

nauka.bg
Две японски обсерватории, наблюдаващи морското дъно, са записали тътнещия "химн" на опустошителния трус от 11 март 2011 г. и „музиката” на два от по-силните вторични трусове.

Звуците, които са се чували по време на труса от 11 март и на двата вторични труса, са били записани с хидрофоните на обсерваториите в градовете Хацушима и Куширо, разположени на десетки километри от еципентъра.

С хидрофоните се изследвали звуците, издавани от китовете и делфините, но с тях били засечени и звуците, идващи от дълбините на планетата.
В необработен вариант "песента" на земетресението е била съставена от инфразвуци, които са прекалено ниски и по тази причина не могат да бъдат доловени от човеешкото ухо.

Японските специалисти обаче са увеличили скоростта на разчитане на звуковите вълни 16 пъти. Така звукът е станал по-пронизителен и резултатът бил поразяващ.
"Песента" на труса от 11 март представлява зловещо бучене, наподобяващо далечния тътен на гръмотевична буря. Става дума за мощен звук, който се е разпространявал във водата със скорост от 1500 метра в секунда, тоест - 5 пъти по-бързо, отколкото би се разпространил във въздуха, като загубата на мощността при този процес е била минимална.

В сайта на френския вестник е качен и аудиозапис, чрез който читателите могат чуят "песента" на катастрофалното земетресение от 11 март, което бе с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер.

За да чуете звуците от земетресението, трябва да кликнете с мишката си на високоговорителите върху картата.
Неделин Бояджиев, по материали от: http://www.lefigaro.fr/sciences/2011/04/11/01008-20110411ARTFIG00580-le-chant-du-seisme-japonais.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар