събота, 23 април 2011 г.

„Фигаро”: Северна Европа предупреждава за засушаване през тази година

focus-news.net
Сухата и слънчева пролет в Северна Европа тази година стана повод за притеснението на метеоролозите и земеделците, тъй като засушаването започва да се усеща в много страни, пише френският вестник „Фигаро”.

Във Великобритания, Белгия, Северна Франция, Холандия и Швейцария резервите на подпочвените води, както и на много реки и езера не се пълнят както би трябвало през този сезон.

„Март и април бяха изключително сухи месеци” в Англия и Уелс, алармираха от британската метеорологична служба. Месец март в страната е бил с рекордно малко валежи за последните 100 години, като дъждовете са осигурили около 40% от средната за месеца влажност. В същото време около 12 реки са с изключително ниски нива, казват още британските метеоролози.

В Швейцария началото на годината е едно от най-сухите досега, сравними с тези през 1884 и 1921 година. Подобно е положението във Франция, Белгия и Холандия, пише още изданието.

През последните седмици ЕК вече отбеляза леко повишаване на цените на царевицата и житото, което отразява поскъпването на продукцията на световните пазари, които от своя страна бяха повлияни от сушата в САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар