четвъртък, 28 април 2011 г.

Най-голямата екзопланета има мощно магнитно поле

dnes.bg
Астрономи изясниха, че една от най-големите известни на учените екзопланети – WASP-12b – има магнитосфера и създава пред себе си ударна вълнà. Изводите на учените са представени на среща на Кралското астрономическо общество, която се провежда в гр. Ландидно в Уелс.

За откриването на WASP-12b е обявено на 1 април 2008 г. Тази планета, чийто радиус е около 1,8 от радиуса на Юпитер, се намира много близко до своята звезда – разделят ги едва 3,4 млн. км (за сравнение разстоянието между Земята и Слънцето е около 150 млн. км). Температурата на повърхността на WASP-12b се колебае около 2200 градуса по Целзий, а едно завъртане около звездата планетата извършва за 26 часа.

Авторите на новата работа наблюдавали WASP-12b с телескопа Hubble. Учените видели как планетата преминава по диска на звездата си – анализирайки получените данни за засенчването на яркостта на светилото може да се установи например радиусът на планетата и височината на нейната орбита. Учените изяснили, че излъчването на звездата първоначално се затъмнява в ултравиолетовия спектър. Авторите предположили, че този ефект може да е свързан с това, че планетата, движеща се през летящ от звездата поток от частици, създава ударна вълнà.

Учените изчислили какво трябва да е разстоянието от предната граница на ударната вълна до повърхността на планетата и определили, че то превишава четири пъти радиуса на WASP-12b. Специалистите заключили, че на такава дистанция потокът заредени частици може да се задържа от магнитното поле на планетата. Земното магнитно поле защитава планетата и обитателите й от пагубното въздействие на летящите от Слънцето частици.

Живи същества от земен тип не могат да съществуват на WASP-12b, но новите данни разширяват представата на учените за свойствата на екзопланетите и диапазона на планетите, които са потенциално обитаеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар