четвъртък, 21 април 2011 г.

Сладък живот край АЕЦ в сеизмична Калифорния

e-vestnik.bg
Плаж край АЕЦ в Сан Клементе, Калифорния. Снимка: олвойсис
Слънчево през цялата година, бели пясъчни плажове, велосипедни алеи: такова е всекидневието в малкото курортно селище Сан Клементе в Калифорния, предлагащо “сладък живот” на заможните си обитатели. Сан Клементе е на десет минути от атомната електроцентрала “Сан Онофре”.

В този район са налице същите фактори, предизвикали ядрената катастрофа във Фукушима, Япония: силно сеизмичен морски бряг.

“Много съм щастлив, че живея тук, обичам атомната електроцентрала, животът тук е хубав”, казва пред АФП брокер за недвижими имоти на главния булевард на Сан Клементе (на 100 км южно от Лос Анджелис).

Брокерът, който пожела анонимност, каза, че му е писнало от “паникьорския тон” в медиите след злополуката във Фукушима. “Гордеем се, че сме близо до АЕЦ. Имаме късмет, че живеем тук”, казва мъжът на около 50 години.

Подобна е нагласата на всички хора, с които разговаря АФП в курортните градчета около тази атомна електроцентрала, пусната в действие през 1984 г. “Живея тук от 22 години. Не е имало никакви проблеми. Харесва ми и не мисля за утрешния ден. И без това на този свят има толкова тревоги! Тук сме в Съединените щати, а не в Япония или в Русия!”, казва Алън Паркър, автомобилен концесионер, който се разхожда по плажа на Сан Клементе.

Според електрическата компания Садърн Калифорния Едисън (Southern California Edison), която експлоатира “Сан Онофре”, електроцентралата е построена да устои на земетресение с магнитуд 7, ако тя е в епицентъра.

В края на 70-те години щатът Калифорния, където има две атомни електроцентрали, забрани изграждането на нови реактори заради рисковете от ядрените отпадъци.

Тази седмица специалисти от Едисън и от различни федерални ведомства участваха в учение за реагиране при ядрена опасност. Такива учения има на всеки две години.
“И този път координацията бе добра”, каза Джил Алекзандър, говорител на Едисън. “Единствената ми грижа в края на деня е да се уверя, че обществеността няма опасения за сигурността след трагедията в Япония”, уточни той.

В Сан Клементе, на 9,6 км от АЕЦ “Сан Онофре”, както и в Оушънсайд, в района на военната база Кемп Пендълтън (на 25,6 км) населението потвърждава, че се доверява изцяло на властите. Калифорнийските активисти, които в край на 70-те години на миналия век бяха начело на борбата срещу ядрената енергетика, сега са много сдържани.

Ерик Несбит, електротехник, който живее в Оушънсайд и скоро ще се пенсионира, разказа пред АФП, че е работил на строежа на ядрения обект между 1979 и 1984 г. “Не съм виждал по-качествено построена електроцентрала от тази. Няма никакви рискове. Така или иначе рисковете са навсякъде. Животът е изпълнен с рискове и затова е толкова вълнуващ!”, добавя Несбит, с когото разговаряме на яхтеното пристанище на Оушънсайд.

В Сан Клементе - градче в окръг Ориндж, един от най-богатите в САЩ, средната цена на къща е над един милион долара, а на големия обществен плаж често се виждат минувачи, които правят гимнастика на фона на двата огромни бетонни блокове на централата.

“Харесвам това място и не мисля, че плажовете са заразени. Този район е чудесен и високо ценен”, казва ресторантьорът Скот Пери, който играе на плажа със седемгодишното си дете. На Пери му се струва немислимо да надвисне опасност като тази в Япония. Но добавя, че при непредвидени събития веднага ще замине с жена си и двете си деца за Лас Вегас, където имат жилище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар