четвъртък, 14 април 2011 г.

След трусовете Африка и Европа се приближават

dnes.dir.bg
Вторичните трусове в Япония ще продължат още десет години, прогнозират американски учени. Техни руски колеги смятат, че този процес ще затихне след около година. Сроковете може и да са различни, но изводите са доста близки - това, което става на другия край на света в Тихия океан може да сложи край на Средиземно море. Геофизиците смятат, че след няколко милиона години Африка и Европа ще се съберат в едно цяло, предаде БНТ.

Африка ще подтисне Европа - съвсем буквално. Не говорим за политически реалии, а за геофизически процес. След голямото земетресение в Япония земната кора се раздвижи за сетен път. Евразийската тектонична плоча се е преместила с около 20 метра на изток. При това някои райони са се смъкнали със 75 сантиметра. След това плочата на африканския континент е започнала да се придвижва към Европа.

Всеки, който е внимавал в час по география, знае, че преди стотици милиони години, сушата е била едно цяло. Или поне повечето от нея. След това са се обособили континентите. Земната кора никога не е мирясвала и ако някой го е забравил - нека си спомни исландския вулкан от миналата пролет.

Африка и досега се е отърквала в Европа. Стотици милиони години континентите са се раздалечавали, след което сега се сближават. Този част от сушата, на която се смята, че е възникнал животът, се е подхлъзвала под друга, която днес наричаме "Стария континент". Северната част от африканската тектонска плоча е влязла под евразийската плоча. Далечна Япония изглежда е променила нещата.

Възможно е след пауза да е започнал обратен процес и Европа да се подпъхва под Африка. Африка е по-лека от нашия материк, за да продължи да пропада надолу. Впрочем възможно е под дъното на Средиземно море част от нейната тектонска плоча да се е отчупила и две парчета да се смъкват към мантията на Земята.

И понеже в природата празно няма, част от евразийската плоча се е придвижила леко на юг. Тези движения обаче не са от най-бързите - така че става дума за изместване с няколко сантиметра на година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар