събота, 2 април 2011 г.

Алуминий

Десислава Делибалтова
На 2 април 1889 г. американецът Чарлз Хол патентова съвременен начин за производство на алуминий

Благодарение на изобретяването на модерния процес за получаване на алуминий преди 125 години от Чарлз Мартин Хол, хиляди продукти могат да бъдат направени по-безопасни, по-леки, по-икономични и по-годни за рециклиране.

Хол е само на 22 години и е студент в Oberlin College в щата Охайо, когато открива начин за създаване на алуминий от боксит чрез електролиза.

Процесът на Хол е нещо повече от новаторски, той разкрива цели пазари и индустрии: съдове за готвене, електрически проводници, рамки за коли, космически совалки и Ipod ... Свойствата му са просто невероятни: лек и идеален за горивната ефективност на автомобилите; достатъчно здрав да издържа сондиране на дълбокия океан и пътуване в пространство; не корозира, което го прави подходящ за фасади на сгради; както и, разбира се, безкрайното рециклиране. Никой друг материал не притежава всички тези качества.

Преди изобретението на Хол, методите за добив на алуминий са били сурови и скъпи. Металът е бил използван рядко и само от тези, които биха могли да си го позволят. В края на ХIХ в. е бил използван пестеливо и като декоративен метал, например през 1884 г. в горната част на паметника на Вашингтон.

След патентоването на процеса Хол, алуминият става по-достъпнен и неговите качества са признати и търсени. През 1903 г. братята Райт използват лекия алуминий за първата летяща машина. В следващите години, от индустриалната революция до днес, алуминият е в основата на извънредни и всекидневни приложения.

Няма друг метал с устойчивостта на алуминия - близо 75% от произвеждания някога е все още в употреба днес. Рециклирането може да спестява 95% от енергията, необходима за получаване на нов метал.

Търсенето на този метал-чудо в индустрии, вариращи от транспорт и потребителска електроника, до опаковане и строителство никога не намалява. Алуминият има втория по големина пазар на метали в света, той е една от суровините, които се отплащат най-добре от началото на годината.

Не трябва да се тревожим, че някога ще свърши - алуминият е най-разпространеният метал в земната кора. Въпреки това, находищата на боксити, суровината за алуминий, не са широко разпространени по целия свят. Има само седем богати на боксит области: Западна и Централна Африка (най-вече Гвинея); Южна Америка (Бразилия, Венецуела, Суринам); Карибският басейн (Ямайка); Океания и Южна Азия (Австралия, Индия); Китай; в Средиземноморието (Гърция, Турция) и Урал (Русия). Основните находища на висококачествен боксити с високо съдържание на алуминий (не по-малко от 50%), вече са разделени между големите играчи.

Най-богатите източници на боксит принадлежат на Съединените компании Русал (UC RUSAL), създадени през 2007 г. в резултат на сливане между Русал, SUAL и алуминиеви активи на Glencore (3.3 млрд. тона боксити), както и на минните и металургични гиганта: Rio Tinto (3.29 млрд. тона) и CVRD (2.73 млрд. тона). Chalco на Китай е четвърти с 1,92 млрд. евро. Alcoa и Alcan, които са сред трите най-големи производители, контролират находища на стойност 1.89 и 0.38 млрд. евро съответно.

1 коментар:

  1. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how
    could i subscribe for a blog web site? The account
    aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your
    broadcast offered bright clear concept
    http://agrawalpariwar.com/groups/arsenal-adams-twice-as-much-super-star-freeze/
    http://jamalax.org/groups/foreign-exchange-guide-and-every-one-youll-want-is-all-about-arsenal/

    my blog - apple

    ОтговорИзтриване