петък, 8 април 2011 г.

Четирима души са загинали при новото силно земетресение в Япония

focus-news.net
Четирима души са загинали, след като земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер разтърси японския район, който все още се възстановява от мощния трус и възникналото след него цунами миналия месец. Ранени са близо 100 души, сочат последни данни на спасителните служби.

От два реактора на АЕЦ „Онагава” в Япония изтича радиоактивна вода
08 април 2011 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Радиоактивна вода изтича от резервоарите на два от реакторите на АЕЦ „Онагава” в Япония. Това съобщи телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на компанията оператор на централата „Токио електрик пауър”. Радиоактивната вода изтича от повредените първи и втори реактор на АЕЦ-а.

От японската компания съобщават, че до момента не е регистрирано повишаване на нивото на радиация в района около атомната електроцентрала.

АЕЦ „Онагава” се намира в префектура Мияги, където милиони домакинства останаха без електричество след ново силно земетресение.

actualno.com
Земетресение с магнитуд 7,4 разтърси Япония, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на националното метеорологично управление. Епицентърът на силния трус е на дълбочина от 40 км под дъното на Тихия океан, край бреговете на североизточната префектура Мияги. Според оценката на американски сеизмолози пък днешният вторичен трус е бил с магнитуд 7,1.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети при земетресението, което станало в 23.32 ч. местно време (17.32 ч. бълг.).

Японските власти първоначално отправиха предупреждение за цунами по тихоокеанското крайбрежие на страната, като се очакваше в префектура Мияги те да достигнат височина от един метър, но в последствие то бе отменено.

Районите в Североизточна Япония, които се очаква да бъдат ударени от приливни вълни, вече бяха опустошени от разрушителното земетресение с магнитуд 9 и предизвиканите от него цунами на 11 март.

Силният трус бе усетен в много префектури в северната и централната част на главния японски остров Хоншу. Сградите в столицата Токио се разлюляха. Движението на влаковете по редица линии е преустановено. Всички шосета в Мияги са затворени, съобщи полицията, цитирана от агенция Киодо.

Атомната електроцентрала "Фукушима 1" в Североизточна Япония, която претърпя авария при природното бедствие на 11 март, изглежда не е засегната от днешния трус. Работниците, борещи се за стабилизирането на реакторите на централата, обаче са били евакуирани.

Продължава работата по охлаждането на Първи, Втори и Трети блок във "Фукушима 1". Радиационните показатели във "Фукушима 1" и "Фукушима 2" са в нормата, добавиха от компанията.

Не са нанесени щети на атомната електроцентрала в префектура Ибараки, разположена южно от Фукушима, която също бе затворена след труса на 11 март.

Геофизикът Пол Карузо от Геофизичният институт на САЩ уточни, че земетресението е на същото място и на същата дълбочина като онова от 11 март. Трусът е най-силният от над хилядата вторични трусове след голямото земетресение преди близо месец, предаде Асошиейтед прес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар