сряда, 6 април 2011 г.

10-метров астероид мина край Земята, чака се още един

dnes.bg
Изображение: asteroidapophis.com

Покрай Земята в сряда сутринта прелетя десетметровият астероид 2011 GW9, довечера се очаква още един – 2011 GP28, чийто размер е около 8 км, свидетелстват данни, публикувани на сайта на НАСА.

Астероидът 2011 GW9, открит на 4 април, е прелетял покрай Земята в сряда в 4,58 ч. по Гринуич (7,58 ч. българско време) на разстояние 198 900 км, което е около половината от разстоянието до Луната. Според астрономите размерът на небесното тяло е между 6,3 и 14 метра.

Другият астероид – 2011 GP28 (също забелязан в понеделник) ще се приближи до Земята в сряда вечерта в 19,36 ч. по Гринуич (22,36 ч. българско време). Той ще прелети по-близо до нашата планета от сутрешния "гост" – на около 94 700 км. Неговият диаметър е между 3,6 и 8 метра.

Цената на въпроса

Астрономите се интересуват от астероидите и кометите, тъй като те представляват остатъци от "строителния материал", от който са били "конструирани" планетите. Изследването на комети позволява да се надникне в "младостта" на Слънчевата система, когато процесът на формиране на планетите току-що е започвал. Но тези изследвания може да се окажат жизненоважни за цивилизацията, тъй като съществува опасност от падане на Земята на големи астероиди, което може да предизвика глобална катастрофа.

В древността

Според една от теориите именно падане на астероид е довело до измирането на динозаврите. Става дума за масовото измиране на живи същества преди около 65,5 млн. години на границата на кредата и палеогена. Сега учените имат достатъчно доказателства, че причината за масовото измиране на животни е сблъсък на гигантски астероид със Земята, последствията от който са довели до рязко и пагубно за много животни изменение на климатичните условия на планетата.

В ново време

В по-нови времена е станала Тунгуската катастрофа. На 30 юни 1908 г. в басейна на река Подкаменна Тунгуска на територията на Евенкия прелетяла и се взривила огнена топка. В района на взрива е унищожена гора на площ, равна на територията на съвременна Москва. Веднага е издигната хипотезата, че катастрофата е в резултат на падането на метеорит, но на мястото на взрива не е открита и следа от падане, нито отломка от самото космическо тяло. Днес повечето учени смятат, че тунгуското космическо тяло е каменен метеорит, който се е взривил и напълно се е изпарил, без да достигне до Земята, пише РИА Новости.

Потенциално опасни

Сред малките тела в Слънчевата система – астероиди и комети – учените отделят група небесни тела, които от време на време може да се приближават до Земята (Near Earth Object – NEO), а сред тях – потенциално опасни (Potentially Hazardous Asteroids – PHA), за които не се изключва възможност от сблъсък с нашата планета.

Известни са 1214 потенциално опасни астероида, които се приближават до Земята на разстояние, по-малко от 0,05 астрономически единици (7,4 милиона километра). Общо известните на учените приближаващи се до Земята обекти са 7870. Броят им е започнал бързо да нараства в края на 90-те г. Само космическият телескоп WISE за половин година работа е открил над 33 500 нови астероида, 19 комети и 12 NEO.

Според изчисленията на учените около веднъж годишно в атмосферата на Земята навлиза един астероид с диаметър няколко метра. Но те изгарят в атмосферата на височина 30-40 километра и не нанасят никаква вреда.

350-метрова заплаха

Астероид с диаметър над 50 м може да се сблъска със Земята веднъж на около 100 г. Такова събитие може да предизвика локална катастрофа. Небесно тяло с размери над 1 км, което може да предизвика катастрофа от глобален мащаб, може да падне веднъж на няколкостотин хиляди години.

За най-опасен засега се смята астероидът Апофис (2004 MN4) с диаметър 350 метра. През 2029 г. той ще премине на около 30 000 км от нашата планета – по-близо от орбитата на геостационарните спътници. Апофис обаче може да промени орбитата си така, че при следващото си сближаване със Земята през 2036 г. да се сблъска с нея, което може да доведе до опустошаване на територия, примерно равна на днешна Франция.

Според последните изчисления вероятността от сблъсък на Апофис със Земята през 2036 г. е четири към милион.

Няма коментари:

Публикуване на коментар