сряда, 6 април 2011 г.

Въшки тормозели и динозаврите

dnes.bg
Нищо чудно, че динозаврите са били толкова агресивни, пише вестник "Дейли мейл". Те непрекъснато са били тормозени от въшки – факт, който досега беше непознат за науката.

Според най-ново изследване на ДНК-то на паразита, осъществено от д-р Кевин Джонсън от университета в Илинойс,тези досадни твари еволюирали още преди 65 милиона години, тоест по времето, когато на Земята властвали гигантските животни.

Досега се смяташе, че въшките са се развили, след като са измрели динозаврите и са се настанили сред перата на първите птици. Новото откритие на екипа на д-р Джонсън хвърля съвсем нова светлина по този въпрос.

"Нашият анализ подсказва, че и птиците, и въшките по млекопитаещите са започнали да еволюират още преди масовото измиране на динозаврите, казва ученият. А като се има предвид колко често тези паразити си осигуряват приемници сред птиците, голяма е вероятността те да са тормозели и динозаврите!"

Учените изготвили еволюционно родословно дърво на въшките, използвайки ДНК от 69 различни потекла. И тъй като измененията в ДНК се натрупват с хилядолетия, промените могат да се използват, за да се изготви еволюционната скала на дадена група животни.

"Въшките са като живи фосили, записът на нашето минало е съхранен в гените им", казва д-р Винсънт Смит, съавтор в екипа на д-р Кевин Джонсън.

Досега се считаше, че много ограничен брой млекопитаещи и птици са били съвременници на динозаврите и те са заели техните ниши едва след измирането им.

ДНК-то на въшките доказвало, че тези животни масово са се разпространявали още приживе на гигантите. "Нищо чудно птиците да са хванали въшки от динозаврите!", шегува се Джонсън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар