петък, 18 февруари 2011 г.

Малки рачета поеха чистенето на Варненския залив

vesti.bg
През последните 20 години черната мида в залива все повече намалява, но ролята й на естествен филтър на морската вода е поета от вид рак, който живее на дъното

През последните 20 години черната мида във Варненския залив все повече намалява, но ролята й на естествен филтър на морската вода е поета от вид малък рак, който живее на дъното, съобщи днес във Варна ст.н.с. д-р Ценка Консулова от Института по океанология към БАН.

На работна среща, посветена екологичните пробреми в залива, тя представи резултатите от двугодишен проект за изследване на българското и украинското крайбрежие.

По думите й новата роля на малките рачета като биофилтър е донякъде изненада.

Наблюденията показват, че рапаните в залива стават все по-дребни.

Учените обаче отхвърлят идеята за човешка намеса при премахването на хищните охлюви.

Във Варненския залив институтът има 15 станции, чрез които се следи екосистемата, обясни Консулова.

Според нея има лабилна тенденция за подобряване състоянието на залива, но все още има зони, които са в лошо и много лошо състояние.

От замърсяванията най-зле са повлияни централните части на акваторията, които са тинести.

Учените ще направят предложение до министерството на околната среда и водите да започнат изследвания на дъното, за да придобият точна представа за състоянието на екосистемите.

Позицията на Консулова е, че в тинята е необходимо да се пуснат т.нар. студени мини - бетонни блокове, върху които постепенно ще заживеят различни организми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар