понеделник, 21 февруари 2011 г.

Петролът управлява света

Deutsche Welle
Арабският свят кипи, а САЩ се чудят, как да отбраняват интересите си в тази стратегически регион. Големите им грижи обаче не са продиктувани толкова от незачитането на човешките права, както сочи примерът с Бахрейн.

САЩ са силно разтревожени от ситуацията в Бахрейн. За тях малката държава в Персийския залив е от решаващо стратегическо значение. За САЩ няма по-важен партньор от Бахрейн в района на Персийския залив, разбира се, след Саудитска Арабия. Бахрейн е приятел и съюзник, казва външният министър Хилари Клинтън, докато по телевизионните екрани в Америка се излъчват снимки с убити демонстранти.

Приятели на важни места

Приятелството не е от вчера. Още от години островната държава в Персийския залив е добър съюзник на САЩ, подчертава Клинтън и не оставя никакво съмнение, че САЩ са в огромна тревога най-вече за своята важна военна база близо до най-големите петролни полета и петролни транспортни пътища в света. През последните седмици цените на бензина в САЩ се покачиха значително.

Правителството на Барак Обама няма никакъв интерес от по-нататъшно разрастване на ценовата спирала поради размириците в арабския свят. Бахрейн като главна квартира на Пети американски флот с над 30 000 американски моряци, 30 американски военни кораба и близо 3 000 американски войници на сушата, е централната военна база, откъдето военноморските сили на САЩ подсигуряват транспортните пътища за снабдяване с петрол.

Вярно, че Хилари Клинтън апелира към правителството и силите за сигурност на Бахрейн да проявяват по-голяма сдържаност спрямо демонстрантите. По задължение тя изрази пред бахрейнския си колега силна тревога и от нарушаването на елементарните човешки права.

Но универсалните права на човека далеч не са онова, което подклажда най-сериозните тревоги на правителството на Обама по повод Бахрейн. Приоритетен е по-скоро страхът, че контролираната от сунитския кралски двор островна държава може да падне на колене пред иранския шиитски режим.

Права или ползи

"Ние с удоволствие бихме видели рухването на иранския режим, но сме много несигурни, що се отнася до правителството в нашата морска база Бахрейн", подчертава Даниел Плетка от влиятелния вашингтонски мозъчен тръст "American Enterprise Institute".

Правителството на САЩ не се опасява от нищо толкова много, както от евентуално нарастващо влияние на доминирания от шиити Иран в населявания предимно от шиити Бахрейн. Ако се стигне дотам, Техеран да има думата в Бахрейн, тогава тази островна държава ще бъде изгубена за САЩ като централна военна база в близост до най-важните петролни извори в света.

Пред 2009-та САЩ предоставиха на Бахрейн военна помощ в размер на 8 млн. долара. Тази година Вашингтон ще преведе на Бахрейн близо 20 млн. долара за оцеляването на най-важната американска военна база в петролния център на света.

Хилари Клинтън и саудитския външен министър ще подкрепят диалога с опозицията в Бахрейн
21 февруари 2011 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Американският държавен секретар Хилари Клинтън и външният министър на Саудитска Арабия се споразумяха да подкрепят диалога между бахрейнското правителство и противниците му, предава Ройтерс, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ.

„Генералният секретар подчерта необходимостта от сдържане на силите за сигурност в Бахрейн.”, гласи изявлението на Държавния департамент.

В него се добавя, че САЩ приветства предприетите стъпки от коронования принц на Бахрейн Селман бин Хамад ал-Калифа да инициира смислен диалог с всички сфери на бахрейнското общество.

"Российская газета": В Либия е ад
21 февруари 2011 | 08:11 | Агенция "Фокус"

Не е изключено в следващите дни цените на петрола да скочат до небето. Виновни за това ще са двата ключови износителя на „черното злато” – Либия и Бахрейн, пише вестник "Российская газета".

Няма коментари:

Публикуване на коментар