събота, 19 февруари 2011 г.

Бебе валаби се роди във варненския зоопарк

cross-bg.net
Бебе валаби е най-новото попълнение в семейството на варненския зоопарк, предаде Варна Утре. Малкото се роди преди пет месеца, но на теория, докато не излезе от торбичката на майка си, малкото още не се е родило. То вече започна да се показва от торбата. Родителите му са двойката валаби на Бенет (Bennett´s Wallaby, Macropus rufogriseus rufogriseus), които са пристигнали тук от Чехия. Подобните на кенгуру двуутробни животни женското има външна торба отпред на тялото си. Бременността продължава до 33 дни. Бебето се ражда много малко и недоразвито - дължината му е около 3 см. Когато се ражда,то има най-критичния период в живота си: трябва само да пропълзи и намери пътя до торбата на майка си, като минава между космите на козината по-дълги от него, защото ако не успее, ще загине. Малкото прекарва първите 6 месеца от живота си в торбата.

Тази двойка ражда вече второ бебе. Все още не се знае какъв е полът му - това ще стане ясно след месеци, засега си няма име.

В момента малкото е само на мляко, но скоро ще мине на трева и растения, като родителите си.

Макар и топлолюбиви, австралийските животни са адаптирани за европейския климат и не им е студено.

Варненската зоологическа градина е създадена през 1961 г. с 9 екземпляра животни на територия от 23,400 дка. Един от първите обитатели на зоопарка е мечокът Максим, подарен от командира на "ескадрен миноносец" - Георги Димитров. Десет години по-късно зоопаркът разполага с около двадесет вида животни и птици, а днес са 72 вида.

От 2003 г. изпълнява ролята на спасителен център. За периода 2003-2008 г. са спасени, излекувани и върнати в природата около 40 бр. защитени видове птици и дребни бозайници.

Зоопаркът разполага с добра база за водоплаващи птици с три каскадни езера, където птиците са практически на свобода сред богата растителност.

Тук се отглеждат приблизително 17 защитени вида животни и птици. Съвместно с РИОСВ - Варна се следи броят, популацията им и връщането в природата на животни, които могат да съществуват самостоятелно.

Черни лебеди са сред новите питомци в зоопаркa.

Няма коментари:

Публикуване на коментар