понеделник, 21 февруари 2011 г.

Спелеолози от Девин намериха метеорит, попаднал на Земята преди 4 млрд. години

actualno.com
Метеоритът тежи 350 грама. Снимка: Пещерен клуб "Кристал"

Метеорит на 4 милиарда години намериха спелеолози край Девин. Находката е ценна, понеже в България са намирани не повече от пет такива тела, чийто следи обаче се губят във времето. Метеоритът ще бъде изложен в информационния център в града, за да бъде видян от възможно по-голям брой туристи.

Девин вече няма да бъде само спа център, известен с минералната си вода и хотели. Спелеолози описаха 8-те чудеса на града, по подобие на седемте световни забележителности. Най-новото попълнение в престижната местна класация е този метеорит, който младите спелеолози открили, докато проучвали нов водопад в района на Девин.

Метеоритът тежи около 350 грама и е голям колкото лимон. Учените го датират отпреди 4 милиарда години. В България са намирани не повече от пет подобни тела, но никой не знае къде са те сега. В момента метеоритът от Девин се проучва от учени в БАН.

Метеоритът, открит край Девин, ще може да се види от всеки гост на града тъй като ще бъде изложен в туристическия инфоцентър. Освен него в осемте чудеса са включени пещерата с останки от пещерни мечки, растението силивряк което вирее само тук, водопада Самодивското пръскало и уникалното селище от Микенската епоха, което също се намира край Девин. Местна забележителност е и най-старата суша на Балканите край връх Баташки снежник, както и пещерата Дяволското гърло с най-големия подземен водопад на Балканите. Спелеолозите обмислят да впишат всички тези интересни обекти в карта, която да е достъпна за всички гости, които посещават Девин и региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар