четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Широка лъка чака приемането си в ЮНЕСКО

ecomedia.bg
Смолянското село Широка лъка очаква съвсем скоро да мине под егидата на ЮНЕСКО. Това съобщи на пресконференция кметът Александър Каврошилов, предаде репортер на радио „Фокус”-Смолян. Вече са минали няколко комисии, които трябва да ни одобрят, но все още не е ясно кога точно ще стане дългоочакваното от нас събитие, поясни Каврошилов.

По думите му, ползата на селото ще е голяма, тъй като след като премине към ЮНЕСКО по отношение на запазена етнографска архитектура, се надяват да отпуснат средства за реставриране на старите къщи, които имат нужда от освежаване. От скоро основното училище „Никола Вапцаров” вече е асоцииран член на международната организация.

Селото разполага със 100 старинни къщи, 80 %, от които са обитаеми целогодишно, а останалите основно през летните месеци. Църквата „Успение Богородично” също е атракция в селото, тъй като е построена преди 177 години и то само за 38 денонощия.

Паметници на културата са и трите римски моста, които също са с дългогодишна история. Съпругата на белгийския посланик Мари-Шантал Биела ще открие своя изложба навръх националния празник 3 март в Широка лъка, съобщи още Александър Каврошилов.

Платната ще бъдат изложени в местното читалище „1872 - Екзарх Стефан”, а на представянето ще присъства и Негово превъзходителство Марк Михелсен - посланикът на Белгия в нашата страна. По думите на Каврошилов, високопоставеното семейство ще отседне в родопското село, като дори може да остане и за традиционното кукерско шествие „Песпонеделник”, което ще е на 6 март.

По случай националния празник 3 март, жителите и гостите на Широка лъка ще поднесат венци и цветя на паметника на капитан Петко войвода и паметната плоча на загиналите през войните още в навечерието му на 2 март, казаха още организаторите на празника.
Нели Гергьовска

Няма коментари:

Публикуване на коментар