неделя, 20 февруари 2011 г.

Пожароизвестителна система за 500 000 лв. ще заработи до месец в Пирин

DarikNews.bg
Пожароизвестителна и наблюдателна система за горски пожари ще заработи до месец на територията на Национален парк „Пирин” и парков район „Вихрен”. Трите пожаронаблюдателни станции (камери, метеорологични станции, GPS) са разположени в парков район „Вихрен”, който е избран за пилотна зона поради своето стратегическо положение - в близост до Банско и резерватите, и голямото туристическо натоварване независимо от сезона.

Трите кули са построени по проект „Устойчиво и управление на горите и опазване на околната среда, чрез създаване на система за противопожарна защита и информационен център в Национален парк „Пирин”. Стойността на специализираната техника, чрез която ще може да се прогнозира развитието на пожара и визуализирането му върху карта, е 500 000 лева.

Поради специфичния терен и зимните условия, въвеждането на системата в експлоатация ще стане през месец април 2011 г. Тогава ще се проведе и голяма международна конференция с участието на експерти от Норвегия, съобщават от парка.

"Фламекс - България" започна производство на течност за пожарогасители в Белослав

Смесеното българо – норвежко дружество "Фламекс – България" започна производството на течност за зареждане на пожарогасители, която не замърсява околната среда. Това съобщи управителят на компанията Лилия Калчева.

Проектът е осъществен с помощта на Норвежката програма за сътрудничество, която е осигурила 60% от инвестицията за бъдещото смесено предприятие. Останалите 40% са собствен капитал на българското дружество "Инхом" и норвежкото "Терамакс".

Фабриката, която се намира в Белослав може да зарежда по 150 хил. пожарогасителя годишно. До края на миналата година приходите от продажби на течност, произведена в пробен режим на натоварване са 250 хил. евро, каза Калчева. "За да стигнем до тук "Иновация Норвегия" финансира проекта с 400 хил. евро, каза тя. Той трябва да приключи до 30 април, като до тогава тази сума би могла да нарасне още".

През 2011г. "Флаамекс България" трябва да продаде около 40 хил. пожарогасителя, а прогнозите са през 2012г. тази цифра да бъде удвоена. "С нарастването на производството в следващите десет месеца работните места които ще бъдат открити ще са около 20", каза Лилия Калчева.

По думите й, дружеството което управлява има и сертификат , издаден от компанията "Дет Норске Веритас" (Det Norske Veritas) , който позволява продажбата на пожарогасители и на кораби.

Продуктът, който произвежда "Фламекс България" не замърсява околната среда. Противопожарният агент, който се влага в течността, може да бъде изхвърлен при подмяна направо в битовата канализация. Освен това при използване течността охлажда мястото на пожара до температура, която предотвратява опасността от повторното му запалване.

"Препаратът, който се произвежда в завода в Белослав с основната субстанция на норвежката фирма "Фламекс" може да бъде използвана и при инциденти с ел. оборудване, където напрежението достига 1000 волта, тъй като има изключително ниска електропроводимост.

В момента "Фламекс България" се готви да кандидатствам отново по програмата "Иновация – Норвегия", за да започне у нас производството и на бутилки за пожарогасители.

2 коментара:

  1. Тук не би трябвало да става дума за парите, а за това какво ще осигури тази система, така, че при нужда и при възникнал проблем да се вземат на време мерки.Надявам се да има системи за известняване на всички обществени места и работни такива, така, че хората, които са повече на едно място да може да се предпазят.Важно е да се знае как да се действа и да се реагира бързо и напълно адекватно без да се изпада в паника.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е важно всички да са защитени и подготвени адекватно за реакция, ако възникне някакъв проблем.

    ОтговорИзтриване