четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Древните британци са пиели от черепи

ekipnews.com
Снимка: BBC

Използването на черепи като чаши за пиене не е било чуждо на някои от древните обитатели на Британия, показват скелетни останки от Югозападна Англия. Мозъчните кутии на трима души са били обработени толкова специфично, че единственото обяснение за това е тяхната употреба като бокали за течности, съобщи статия в Би Би Си (тук със съкращения).

Находките на 14 700 години, бяха открити в пещерата Гоу, Съмърсет. Специалистите от "Natural History Museum" в Лондон смятат, че черепите-чаши вероятно са употребявани по време на някакъв ритуал. Д-р Силвия Бело, палеонтолог, напомни, че такива "съдове" са известни и при други култури в по-близки до нашето времена. Има ги например в Тибет, Фиджи и Индия. Черепите от Гоу приличат на образци от изброените страни и затова учените смятат, че функцията им е същата.

Мястото, където са намерени находките, вече има някаква известност, защото през 1903 година там е открит "Чедър мен" - пълен скелет на мъж отпреди 10 000 години. Използвалите черепи-чаши, обаче, са от още по-ранен период от британската история.

Най-вероятно кратко затопляне между ледниковите периоди е направило възможно обитатели на Южна Европа да се придвижат на север до Британия, на място, което по принцип е крайно неблагоприятно като среда. Тези хора са били кроманьонци, изхранвали се от лов и събирателство, справяли са се с трудностите както могат, и са похапвали и човешко месо при крайна нужда. Пещерата Гоу съдържа и човешки кости, които са разцепвани по същия начин като животинските, за да се извади мозъка отвътре. "Те са били сплотени групи, излизали са на лов и за друга храна, заедно са убивали и разпределяли плячката. Били са особено ловки в това, което правят, защото то е начинът им да оцелеят" - каза д-р Бело.

Ако целта е бил мозъкът за храна, черепите щяха да бъдат начупени на доста парчета, смята специалистката. Очевидно е старанието по-голямата част от мозъчната кутия да бъде запазена цяла, има и следи от грижливо изстъргване на вътрешната й част от тъканите, така че после черепът да бъде прецизно оформен.

Проф. Крис Стрингър, също участвал в изследването на находките, припомни, че за някои от тях от 20 години е ясно, че са обработвани. Едва изследванията със съвременни микроскопски методи, обаче, са дали възможност да се направи анализа и сравнение на начина на обработка с този на животинските кости. "Да, канибализмът е най-вероятното обяснение. това, в което не сме сигурни, е дали хората са били убивани, за да бъдат изядени, или са умирали преди това по естествени причини, били ли си членове на същата група" - подчерта професорът.

Вероятно никога няма да се изясни точният начин на употреба на черепите-чаши, защото в другите култури такива са използвани за вино, кръв или храна. Сигурно е, че със своите 14 700 години те остават най-старите познати такива образци в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар