четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Китай направи библиотеките и музеите си безплатни за посетителите

В Китай входните такси за музеите и годишните абонаменти за библиотеките останаха в историята. Гражданите на страната вече могат безплатно да посещават културните обекти и да заемат най-новите книги от обществените библиотеки. Проектът е част от програма за насърчаване на културните дейности.

Библиотеките и музеите в Китай вече са безплатни за посетителите си. Решението да бъдат отменени входните и абонаментните такси бе взето от властите в Пекин, за да се насърчи обществеността да посещава повече музеи и библиотеки и по този начин да се образова.

Програмата за повишаване на културните ценности на гражданите според местните медии е стартирала през 2008 година. Тогава китайската столица е бил първият град, в който 24 музея са отворили врати безплатно за посетителите. Сега тази практика е приета от всички национални музеи и библиотеки в страната. Според уредници в Националния музей на изкуството в Пекин, откакто той премахна входните такси, вече няма дни, в които залите да не са препълнени с хора.

"По-големият брой хора има и някои негативни последици, тъй като в някои помещения на музея се променя температурата и влажността на въздуха, които са важни за съхраняването на картините. Затова ще трябва да подобрим някои съоръжения и да направим значителни инвестиции" - каза Ву Хонг Лянг, директор на музея.

Заради огромния интерес на китайците към музеите и библиотеките, някои управители настояват да се въведе система за резервиране на безплатните билети, като по този начин се регулира обемът на потока от посетители в културните обекти и обществените библиотеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар