четвъртък, 17 февруари 2011 г.

МС и социалното министерство ще се топлят с вода от Централна баня

cross-bg.net
Министерски съвет и социалното министерство ще се отопляват с вода от горещия минерален извор при Централната баня в София, предвижда Столична община. Това стана ясно на пресконференция на кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Нона Караджова, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Днес Столична община получи правото да стопанисва и управлява 8 минерални находища на своя територия за 25 години. Сред тях е находището при Централната баня, което освен за отопление на близките административни сгради, ще се използва и за захранване на бъдещия СПА център, който се предвижда да бъде изграден на територията на Централна баня.

"София е уникална с това, че на територията й се намират 8 типа находища с общо 432 минерални извора, от които се използват едва около 40 процента", коментира кметът Йорданка Фандъкова. "Ние планираме да разработим още няколко от тези находища", допълни тя. По думите й, в процес на разработка са 2 проекта, единият за Централната баня, а другият - за находището в Лозенец. Предвижда се от него да бъде захранван басейна "Спартак". От общината възнамеряват бъдещият СПА-център в сградата на Централна баня да бъде отдаден на концесия за 12 години, с нулева концесионна такса.
Главният архитект на София Петър Диков посочи, че ресурсите от минерална вода в Софийското поле възлизат на повече от 550 л/сек. Всяко от двете находища, по чиито проекти се работи, има дебит от 21-25 л/сек. Диков допълни, че има идея за разработване на още 1 находище, което се намира в зона Б5 и друго, край Челопечене, където ще бъде изграден голям спортен комплекс. Министър Нона Караджова съобщи, че 58 от всичките 65 минерални находища в страната ще бъдат отдадени на общините на същия принцип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар