сряда, 23 февруари 2011 г.

Населението на Земята ще достигне 9 млрд. души до 2050 година

investor.bg
Населението на Земята ще се увеличи до 9 милиарда в рамките на следващите 40 години, пише Daily Mail. За този период човечеството ще трябва да произведе толкова храна, колкото в последните 8000 години.

При запазване на сегашния начин на живот на планетата се очертава истинска битка за все по-недостигащите ресурси. Затова експерти настояват за промяна. От въвеждане на нови методи за производство на храна до инвестиране в семейното планиране и контрол върху раждаемостта.

Очаква се увеличаването на средната продължителност на живота да достигне до границата от 100 години в развитите страни, но най-голямо нарастване в населението ще има в Африка и Южна Азия.

В тези региони ще има и увеличаване на средния доход с до четири пъти. А както показват скорошни проучвания – хората с по-високо възнаграждение консумират повече храна.

„Повече хора, повече пари, по-голяма консумация, но същата планета. До 2050 година Земята ще е неузнаваемо променена”, е коментарът на Джейсън Клей от Световния фонд за дива природа (WWF).

Той смята, че спешно учените и правителствата трябва да започнат да работят заедно за намиране на алтернативи на настоящите методи за изхранване на хората.

Още тази година населението на света ще достигне 7 милиарда души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар