сряда, 23 февруари 2011 г.

Кораловите рифове могат да изчезнат до 2050 г.

dnes.bg
Кораловите рифове в целия свят могат да изчезнат до 2050 г., ако не се вземат мерки срещу интензивния риболов и глобалното затопляне, гласи експертен доклад, съобщи АФП.

Затоплянето на моретата, свързано с климатичните промени, окисляването на океаните, предизвикано от замърсяване с въглероден диоксид, корабоплаването, свръхриболовът, урбанизацията по крайбрежията застрашават коралите.

Ако не се вземат мерки, ще бъдат застрашени над 90% от кораловите рифове до 2030 г. и почти всички коралови рифове до 2050 г., се пояснява в доклада.

Той е съставен въз основа на резултатите от десетки изследвания, извършени под патронажа на Световния институт за морски ресурси със седалище във Вашингтон.

Интензивният риболов, урбанизацията по крайбрежията и замърсяването са най-преките заплахи за коралите, като застрашават над 60% от тях в краткосрочен план.

Глобалното затопляне вече нанесе големи вреди - покачването на температурата на водата предизвика избелване на коралите, се отбелязва в доклада.

Окисляването, което е следствие от изхвърляне на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, също застрашава растежа на коралите.

Унищожаването на кораловите рифове е голяма загуба за биоразнообразието, защото в тях живеят около една трета от морските видове на планетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар